Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij, hoofdgebouw in Ruinerwold

Boerderij

Dokter Larijweg 60
7961NM Ruinerwold (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1735 1790 (verb.) 18e eeuw (verb.) 1845 (verb.) 1938 (verb. bedrijfsdeel)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij, hoofdgebouw

Het gedeeltelijk onderkelderde hoofdgebouw, dat oorspronkelijk uit 1735 dateert en is uitgebreid en gewijzigd in 1790 en in de 19e en 20e eeuw, is opgetrokken uit rode baksteen op geschilderde plint en wordt gedekt door een aan woonhuiszijde met blauwe pannen belegd driezijdig schilddak met aan rechterzijde doorgetrokken dakschild en tegen rechte geveltop met schouders en vlechtingen aan linkerzijde; schoorsteen; staafankers en jaartalankers 1790 (linkergedeelte voorgevel) en 1735 (rechtergedeelte voorgevel); het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een aan achterzijde afgewolfd rieten zadeldak met uilebord en toef. In de voorgevel van het woonhuis vier midden 19e-eeuwse rechtgesloten 6-ruitsschuiframen, deur met 2-ruitsbovenlicht en aardig gedecoreerde omlijsting met jaartal 1845 en kleiner 6-ruits opkamerraam; in de rechterzijgevel onder de opkamer twee getraliede keldervensters, deur met 6-ruits bovenlicht, twee gekoppelde 12-ruitsramen met luiken en deur met 6-ruits bovenlicht; de linkerzijgevel heeft beganegronds een deur, in de geveltop twee luiken boven elkaar, waarvan het ene met 4-ruits bovenlicht, het andere met aan weerszijden een ovale lichtopening; hijsbalk; staafankers; in de achtergevel van het gedeelte uit 1790 deur, keldervenster en twee ovale lichtopeningen; alle raam- en deuropeningen met 1/2-steens rollagen. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte rechtgesloten deuren en onder andere halfrond-gesloten gietijzeren raampjes. In de vernieuwde achtergevel, met jaartal-ankers 1938, rechtgesloten baander met aansluitend mandeur en 9-ruits bovenlicht en aan weerszijden 4-ruits raam en staldeur; alle raam- en deuropeningen met 1/2-steens rollagen. Inwendig van belang: in de gang en in het woongedeelte twee bedsteden en kastenwanden (respectievelijk eind 18e en midden 19e eeuw) en opgeklampte binnenluiken; voorts contemporaire polychrome en mangaankleurige tegeltableaux met Bijbelse geschiedenissen, scenes uit het boerenleven, florale motieven en dierfiguren en een tamelijk unieke eeuwigdurende kalender; in het bedrijfsgedeelte ankerbalkgebint en het rad van een 18e-eeuwse houten karnmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32987
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij, hoofdgebouw in Ruinerwold

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij, bakhuis

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Terzijde van de boerderij en van daaruit toegankelijk, een laat 18e-eeuws uit baksteen opgetrokken BAKHUIS, dat wordt gedekt door een met bl..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij, schuur

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Op het erf en achter de boerderij gelegen grote in aanleg midden-18e-eeuwse houten SCHUUR op ten dele bakstenen plint, met ankerbalkgebint e..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij, varkensschuurtje

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Eveneens op het erf in aanleg laat-18e-eeuws uit baksteen opgetrokken VARKENSSCHUURTJE, gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak tuss..

Boerderij met achterbaander

Dokter Larijweg 72
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
BOERDERIJ met achterbaander XVII.

Dwarsdeelboerderij 1 Dwarsdeelboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Dijkhuizen 119
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het dwarsdeeltype gebouwd in 1867 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Bij de bouw is gebruik gemaakt van gebint..

Kaart & Routeplanner


Foto's (37)

Alle 37 foto's weergeven