Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van St. Petrus'Banden in Rotterdam

Kerkelijk Gebouw

Delftweg 13
3043CC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1831
Architect: P. Adams


Beschrijving van R.K. Kerk van St. Petrus'Banden

R.K. Kerk van St. Petrus'Banden. Neo-klassicistische zaalkerk met aan de voorgevel een zuilenstelling met fronton. Boven de gevel een houten klokketoren met koepeldak. Inwendig gekoppelde Jonische pilasters tegen de gepleisterde wanden, waarboven een kroonlijst, van waar een cassettenplafond opgaat. Gebouwd in 1831 door P. Adams. Rijk gesneden neobarokke preekstoel uit de bouwtijd; zilverwerk uit de 18e en 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, 1922. Tweeklaviers pneumatisch orgel met vrij pedaal, gemaakt in 1904 door de firma L. Ypma & Co. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32926
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petrus' Bandenkerk
Rotterdam delftweg-kerk.jpg
Plaats Rotterdam (Overschie)
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in 1830-1831
Begraafplaats Tegenover de kerk.
Gewijd aan Sint-Petrus' Banden
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32926
Architectuur
Architect(en) Pieter Adams
Stijlperiode Neoclassicisme
Interieur
Preekstoel 1859
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De H. Petrus' Bandenkerk is een katholieke kerk in de deelgemeente Overschie in Rotterdam. De kerk is vernoemd naar het katholieke feest Sint-Petrus' Banden.

De katholieke gemeenschap in Overschie kreeg in de jaren 1820 toestemming een eigen kerk te bouwen. Met financiële steun van de overheid werd een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl gebouwd, naar een ontwerp van de Rotterdamse stadsarchitect Pieter Adams. De kerk werd in 1831 ingewijd.

De kerk heeft een typerende entree in de vorm van de façade van een Griekse tempel, met aan beide zijden van de ingang twee zuilen in de dorische orde. In de kerk staat nog een gebeeldhouwde preekstoel. Het gebouw is een rijksmonument.

De Petrus' Bandenkerk hoort tegenwoordig samen met de kerk van O.L.V. Altijddurende Bijstand aan de Burg. Baumannlaan bij de Bernadetteparochie.

Referenties


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van St. Petrus'Banden in Rotterdam

Pastorie der R.K. Kerk. Herenhuis met verdieping en schilddak

Delftweg 15
Rotterdam
Pastorie der R.K. Kerk, blijkens stichtingssteen uit 1851. Herenhuis met verdieping en schilddak.

Gepleisterd hoekpand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, in de huidige vorm van midden 19e-eeuws karakter. Geprofileerde houten kroonlijst, ..

Delftweg 5
Rotterdam
Gepleisterd hoekpand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, in de huidige vorm van midden 19e eeuws karakter. Geprofileerde houten kr..

Veerhuis van Delft

Kethelsekade 72
Rotterdam
Veerhuis van Delft. Gepleisterd gebouw met hoog schilddak en wapensteen met jaartal: 1767.

Nederlands Hervormde Kerk

Overschiese Dorpsstraat 95
Rotterdam
Inleiding Nederlands-hervormde KERK gebouwd in 1899-1902 in Neo-Gotische trant voorzien van een romaniserend interieur met Jugendstil-eleme..

Huis met verdieping, zadeldak en rijk gesneden deur met kalf in Lodewijk XV-trant, gevat in een omlijsting van verdiepte pilasters met hoofdgestel

Overschiese Dorpsstraat 134A
Rotterdam
Huis met verdieping, zadeldak en rijk gesneden deur met kalf in Lodewijk XV-trant, gevat in een omlijsting van verdiepte pilasters met hoofd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)