Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oliphant in Rotterdam

Gebouw

Kromme Zandweg 90
3084ND Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1592 (westelijke vleugel)


Beschrijving van De Oliphant

"De Oliphant". Het huis bestaat uit twee evenwijdige vleugels, gedekt door zadeldaken tussen topgevels. De westelijke vleugel dateert van 1592, evenals de korte, vooruitspringende vleugel daartegen. Deze gedeelten verhoogd midden XVII. Oostvleugel XVII, verhoogd XIX. Achtzijdige traptoren met ingezwenkte naaldspits waarop peer en windwijzer. De toren heeft sculpturale versieringen. Inwendig: in de woonkamer balklagen, waarvan de moerbalken rusten op zandstenen consoles met gotische peerkralen. Opkamer: ledestenen gotische schouw; woonkamer: rijke renaissanceschouw (bij restauratie ca. 1930 aangebracht van elders). In 1977 werd het pand verplaatst van Nieuwesluis naar de huidige locatie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oliphant in Rotterdam

De Zandweg

Kromme Zandweg 99
Rotterdam
Molen "De Zandweg". Witgepleisterde romp met stelling, 1723. Korenmolen.

Boerderij, onder rieten wolfdak, dat woonhuis en stal overdekt. In de voorgevel vensters met halve kruiskozijnen en luiken

Kromme Zandweg 110
Rotterdam
Boerderij, blijkens gevelsteen uit 1799 onder rieten wolfdak, dat woonhuis en stal overdekt. In de voorgevel vensters met halve kruiskozijne..

kerkelijk gebouw

Charloisse Kerksingel 35
Rotterdam
Inleiding In de oude dorpskern van Charlois gesitueerd KERKGEBOUW met 17e-eeuwse KERKTOREN. Het huidige kerkschip werd in 1868 gebouwd in ..

Zuidpleinflat

Zuidplein 127
Rotterdam
Inleiding Aan het Rotterdamse Zuidplein gelegen FLATGEBOUW met TWEE LAAGBOUWVLEUGELS en een gezamenlijke BINNENTUIN, ontworpen in de jaren..

weg en waterwerk

Charloisse Hoofd 25
Rotterdam
Complexonderdeel 2 Inleiding Zuidelijk TOEGANGSGEBOUW tot de fietsers- en voetgangerstunnel, deel uitmakend van het complex Maastunnel. D..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven