Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Distilleerketel in Rotterdam

Molen

Voorhaven 134
3024RR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1986


Beschrijving van De Distilleerketel

MOLENROMP - restant van de uit 1727 daterende moutmolen 'de Distilleerketel', in oorsprong gebouwd als ronde stenen bovenkruier met stelling, thans bestaande uit de bakstenen onderbouw waarin nog enkele oude vensters en de stellinggaten aanwezig zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Distilleerketel
De Distilleerketel december 2011
De Distilleerketel december 2011
Basisgegevens
Plaats Delfshaven
Bouwjaar 1986
Type stellingmolen
Kenmerken ronde bakstenen molen
Vlucht 27,40/27,50 m
Functie moutmolen
Bestemming  malen van mout
Restauraties  2004
Huidig gebruik  malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  32880
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Restauratie van kap en wieken in september 2007
Restauratie van kap en wieken in september 2007
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Distilleerketel is een in 1986 gebouwde windmolen. Het is een stellingmolen en dus een bovenkruier. De stelling zit op 10 m hoogte. De molen staat in het Rotterdamse Delfshaven.

Op de baard van de molen staat "1727-1940 MULTUORUM CIVIUM OPERA RESURREXI AD MCMLXXXVI", hetgeen betekent "Ik ben herrezen door de hulp van vele burgers in 1986".

Geschiedenis

De molen is gebouwd naast de plek waar de oorspronkelijk in 1727 gebouwde Distilleerketel stond. Deze in 1899 afgebrande molen werd herbouwd en in 1940 tijdens oorlogshandelingen in brand geschoten. Deze molen maalde mout tot moutschroot voor de distilleerderijen.

Foto uit 1910. Links: Het Vertrouwen; midden: De Distilleerketel; rechts: De Waakzaamheid

De kap van de molen is gepotdekseld en heeft een zogenaamd Engels kruiwerk. De kap wordt gedraaid met behulp van een kruihaspel.

Het besluit de molen te herbouwen kwam dusdanig laat dat herbouw op de oorspronkelijke plek onmogelijk was geworden vanwege de geplande bouw van een flat waar de stelling overheen zou komen te hangen. Bovendien was men al met de sloop van de oude molenromp begonnen. Door de Distilleerketel elf meter verderop te herbouwen, werd voorkomen dat de stelling boven de flat zou komen die naast de molen werd gebouwd. Bij de herbouw is de romp een meter hoger opgebouwd, waardoor de nieuwe molen slanker lijkt dan de oude.

De uit 1985 afkomstige bovenas is van gietijzer. De as wordt gesmeerd met reuzel en de kammen (tanden) op de tandwielen met bijenwas. De vang, waarmee het wiekenkruis wordt afgeremd, is een met een wipstok bediende Vlaamse vang.

De molen beschikte tot 2007 over de klassieke wiekvoering, met zeil en zeilrail oudhollandse tuigage; tegenwoordig zitten op de binnenroede fokwieken volgens het systeem Fauël, in combinatie met remkleppen. Vlucht van de molen is op de buitenroede 27,50 meter.

De molen heeft twee koppel maalstenen en wordt gebruikt voor het malen van graan voor consumptie.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is van de ene maalstoel 1 : 6,64 en van de andere 1 : 5,99.
  • Het bovenwiel heeft 60 kammen en het bovenrondsel 31 staven. De koningsspil draait hierdoor 1,935 keer sneller dan de bovenas.
  • Het spoorwiel heeft 96 kammen. Het ene steenspilrondsel heeft 28 staven en het andere 31. Het ene steenspilrondsel draait hierdoor 3,43 keer sneller dan de koningsspil en 6,64 keer sneller dan de bovenas. Het andere steenspilrondsel draait hierdoor 3,10 keer sneller dan de koningsspil en 5,99 keer sneller dan de bovenas.

Eigenaar

Stichting Stadsherstel Historisch Rotterdam


De Molenwinkel van Delfshaven

Op 1 september 2018 is de Molenwinkel van Delfshaven geopend. In deze winkel worden er uiteenlopende meelproducten van de molen verkocht. Er wordt samengewerkt met de Schiedamse Molens; Molenwinkel de Walvisch en de productiemolen de Vrijheid. Er zijn ook koffie, thee & lekkernijen van Virginia's Kitchen verkrijgbaar. Voor de toeristen zijn er tevens souvenirs uit diverse streken van Nederland te koop. Verder is het op woensdag en zaterdag van 11:00 tot 18:00 geopend voor publiek. Er worden rondleidingen door de molen georganiseerd. Er is een goed uitzicht vanaf de stelling van De Distilleerketel over het Historisch Delfshaven en het moderne centrum van Rotterdam. De Molenwinkel van Delfshaven wordt gerund door Erwin Nederhoff & Virginia Gil.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van De Distilleerketel in Rotterdam

Pand met puntgevel, waarin geprofileerde en getoogde vensteromlijstingen en een topsieranker. In de sluitsteen van de inrijpoort met jaartal

Voorhaven 82
Rotterdam
Pand uit de 17e eeuw met puntgevel, waarin geprofileerde en getoogde vensteromlijstingen en een topsieranker. In de sluitsteen van de inrijp..

Pand met topgevel - oorspronkelijk trapgevel

Voorhaven 82
Rotterdam
Pand met topgevel - oorspronkelijk trapgevel - uit de 17e eeuw. 19e eeuwse bekroning met inzwenkende zijkanten. De vensters van de verdiepin..

Voormalig depot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie

Achterhaven 148
Rotterdam
Voormalig depot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Pand met verdieping en omlopend schilddak, breedte negen vensterassen. Smeedijzere..

Het Vertrouwen

Schans 137
Rotterdam
MOLENROMP - restant van de uit 1853 daterende korenmolen "Het Vertrouwen" in oorsprong gebouwd als hoog model stenen bovenkruier met stellin..

Pand met verdieping, ter breedte van negen vensterassen. Lodewijk XV-ingangspartij; venster met 12-ruits-ramen

Voorhaven 57
Rotterdam
Pand met verdieping, ter breedte van negen vensterassen, derde kwart 18e eeuw. Lodewijk XV-ingangspartij; venster met 12-ruits-ramen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)