Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Rotterdam

Kerkelijk Gebouw

Aelbrechtskolk 20
3024RE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1761


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

NED. HERV. KERK. Laat-gotische kruiskerk met voorgevel (1761), bekroond door een houten klokketorentje. Tot de inventaris behoren: een preekstoel uit het tweede kwart der 18e eeuw, met doophek, twee koperen doopbogen en lezenaar: een tekstbord met geloofsbelijdenis in gesneden omlijsting Lodewijk XV-XVI, gerestaureerd 1866 en 1893; twee borden met naamlijsten van predikanten: 1782 en 19e eeuw. Tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1855 gemaakt door C.G.F. Witte. Twee tochtportalen 18e eeuw. Voorts een aantal zerken, 17e en 18e eeuw. In de kerk buiten gebruik opgesteld een klok van Johan en Willem Hoerken, 1464, 102,5 cm. Modern klokkenspel met daarin ? klokken van François Hemony. Aan de voorgevel is een zonnewijzer geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude of Pelgrimvaderskerk
Rotterdam pelgrimskerk.jpg
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 27′ OL
Gebouwd in 1417
Restauratie(s) 1761, 1958, 1998
Architectuur
Stijlperiode voorgevel uit 1761 in régencestijl
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude of Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk 20 is een kerk in historisch Delfshaven (Rotterdam). Het exterieur heeft een karakteristieke voorgevel in régencestijl (1761) en klokkentorentje.

De kerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwd in 1417 en maakte deel uit van de parochie Schoonderloo. In 1574 is de kerk in protestantse handen terechtgekomen.

De Oude of Pelgrimvaderskerk dankt haar internationale bekendheid aan de Pelgrimvaders. In 1620 hebben de Pilgrim Fathers hier hun laatste dienst in Nederland gehouden voor zij naar Amerika vertrokken. In de Verenigde Staten is de kerk daarom ook bekend onder de naam 'Pilgrim Father Church'.

In 1761 is de kerk ingrijpend verbouwd. De kerk kreeg zijn huidige voorgevel en werd ook 3,5 meter verhoogd.

De kerk is in 1958 gerestaureerd. Na aankoop door de Stichting Oude Hollandse Kerken is de kerk in de laatste jaren van de vorige eeuw (afronding in 1998) gerestaureerd. Ook het Witte-orgel is toen hersteld.

De belangrijkste bijzonderheden van de Oude Kerk zijn naast het orgel een 44 klokken tellend carillon, de rijk versierde preekstoel uit de 18de eeuw, het doophek, de glas-in-loodramen en de in oude stijl herstelde tuin.

De belangrijkste gebruiker van de Oude of Pelgrimvaderskerk is nog steeds de Hervormde Gemeente Delfshaven.

Naast de kerkelijke activiteiten wordt de Oude of Pelgrimvaderskerk verhuurd voor concerten, lezingen, trouwerijen en exposities.

Externe links


Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Rotterdam

Pandje met verdieping en schilddak. Eenvoudige lijstgevel, waarin vensters met 12- en 9 ruitsschuiframen. Bovenlicht

Aelbrechtskolk 18
Rotterdam
Pandje met verdieping en schilddak, 18e eeuw. Eenvoudige lijstgevel, waarin vensters met 12- en 9 ruitsschuiframen. Bovenlicht.

Voormalig stadhuis

Aelbrechtskolk 12
Rotterdam
v.m. Stadhuis. Gepleisterd rechthoekig gebouw met verdieping en hoog schilddak, waarop hoekschoorstenen. 17e eeuw, voorgevel gemoderniseerd ..

Pand met eenvoudige, afgeknotte puntgevel

Aelbrechtskolk 10A
Rotterdam
Pand met eenvoudige, afgeknotte puntgevel, 18e eeuw.

Pand met gepleisterde puntgevel, oorspronkelijk trapgevel met uitgekraagde ontlastingsbogen op kraagsteentjes, geprofileerde puibalk en sierankers

Aelbrechtskolk 8A
Rotterdam
Pand met gepleisterde puntgevel, oorspronkelijk trapgevel uit de 17e eeuw met uitgekraagde ontlastingsbogen op kraagsteentjes, geprofileerde..

Pand met trapgevel, in Zuidhollandse trant, met uitgekraagde ontlastingsbogen op kraagstenen, natuurstenen banden en sierankers

Aelbrechtskolk 6A
Rotterdam
Pand met trapgevel, 17e eeuw, in Zuidhollandse trant, met uitgekraagde ontlastingsbogen op kraagstenen, natuurstenen banden en sierankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)