Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Dijkzigt in Rotterdam

Woonhuis

Westzeedijk 345
3015AA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw 1850 derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Villa Dijkzigt

VILLA "Dijkzigt". In het derde kwart der 19e eeuw in de trant van Rose voor de familie van Hoboken gebouwd landhuis op rechthoekige plattegrond met op de linker hoek een achthoekige toren. Kroonlijst met consoles, panelen, rozetten en, rond het bovendeel van de toren, een uitgekraagd boogfries. Inwendig van de oude indeling o.m. bewaard een trappenhuis in neoklassicistische trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32844
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Dijkzigt
Rotterdam westzeedijk345.jpg
Locatie Westzeedijk 345
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32844
Architect Johan Frederik Metzelaar
Detailkaart
Villa Dijkzigt
Villa Dijkzigt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Dijkzigt te Rotterdam werd in 1849-1852 in een neoclassicistische stijl gebouwd door architect Johan Frederik Metzelaar in opdracht van de familie Van Hoboken, op het Land van Hoboken, een 60 hectare groot landgoed tussen Rotterdam en Delfshaven. Zelf vernoemd naar de oude, hoge Westzeedijk, gaf de villa zijn naam aan het naastgelegen Dijkzigtziekenhuis (geopend in 1960, sinds 2002 Erasmus MC genoemd) en de nieuwe stadswijk Dijkzigt.

Volksuniversiteit

De laatste bewoner was Anthony van Hoboken, nazaat van de reder Anthony van Hoboken. Na zijn dood kocht de gemeente het landgoed in 1924 om onder leiding van stadsarchitect Witteveen een stadswijk en een villapark aan te leggen. Van 1928 tot 1985 huisvestte de villa de Rotterdamse Volksuniversiteit.[1] Kort na het begin van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd het pand gevorderd door de Duitsers omdat het oude Deutsches Haus bij het bombardement op 14 mei 1940 verloren was gegaan. Het bood onderdak aan propagandistische organisaties zoals de Kreisleitung Rotterdam van het Arbeitsbereich Niederlande der NSDAP, het Deutsche Arbeitsfront Rotterdam en de Nationalsozialistische Frauenschaft.[2] In 1941 bezocht Seyss-Inquart er de opening van een tentoonstelling van de Reichsarbeitsdienst.

In 1973 werd de villa aangewezen als Rijksmonument.[3]

Museum

Sinds 1987 is het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gevestigd in Villa Dijkzigt. In 1990 werd het pand verbouwd, waarbij het dak iets werd verhoogd om een tweede verdieping te realiseren. Tussen 1992 en 1994 openden vier nieuwe culturele publieksinstellingen hun deuren in het Museumpark, de Kunsthal, het Nederlands Architectuurinstituut, een uitbreiding van Boijmans en het Chabot Museum. Dit was reden om in 1995 nogmaals een grondige renovatie en uitbreiding van de exposiiteruimte uit te voeren. In de tuin verrees een nieuw glazen paviljoen, door loopbruggen verbonden met de noordelijke gevel van de villa, van de hand van architect Erick van Egeraat, die deze opdracht meenam bij zijn vertrek van het mede hem opgerichte bureau Mecanoo.


Monumenten in de buurt van Villa Dijkzigt in Rotterdam

Woonflat Westzeedijk

Westzeedijk 126a
Rotterdam
Inleiding: WOONFLAT 'Westzeedijk', gebouwd in 1929 naar ontwerp van F.L. Lourijsen in de trant van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw werd..

Rij van vier herenhuizen in neo-renaissance stijl

Westzeedijk 102
Rotterdam
Omschrijving: Rij van vier HERENHUIZEN, als noordwestelijke 'flank' deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk. Nummer ..

Park 'Schoonoord': boogbrug

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Eenvoudige in rode baksteen gemetselde BOOGBRUG tussen de Kievitslaan en het park Schoonoord. De brug heeft één boog in het..

Park 'Schoonoord': park

Kievitslaan 8
Rotterdam
Inleiding: Particulier PARK 'Schoonoord' in oorsprong rond 1860 in een gemengde tuinstijl ontworpen door J.D. Zocher als tuin bij het gelij..

Park 'Schoonoord': tuinmanswoning

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Eenvoudige TUINMANSWONING ontworpen in een sobere eclectische stijl, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele IJse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Dijkzigt in Rotterdam

Foto's (2)