Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd door Pieter Post en Jacob Lois in Rotterdam

Gebouw

Korte Hoogstraat 31
3011GK Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1662-1665 (bouw) 1864 (hersteld)


Beschrijving van Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd door Pieter Post en Jacob Lois

Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd 1662-1665 door Pieter Post en Jacob Lois. Hersteld na een brand in 1864. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Schielandshuis
Het Schielandshuis in 2007
Het Schielandshuis in 2007
Locatie Korte Hoogstraat 31
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Oorspr. functie Bestuurszetel van het Hoogheemraadschap van Schieland
Bouw gereed c. 1665
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32781
Architect Jacob Lois/Pieter Post
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Schielandshuis is het enige bewaard gebleven gebouw uit de 17e eeuw in het Rotterdamse centrum, het staat aan de Korte Hoogstraat. Het werd gebouwd tussen 1662 en 1665 in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland.

Geschiedenis

Het Schielandshuis in 1780

Het gebouw met de allure van een stadspaleis zou bijna anderhalve eeuw dienstdoen als onderkomen van het polderbestuur. De architect was vermoedelijk Pieter Post, een autoriteit op het gebied van het Hollands classicisme. Post is onder meer verantwoordelijk voor het stadhuis van Maastricht, de Waag van Leiden en de Waag van Gouda. Samen met Jacob van Campen ontwierp hij het Mauritshuis en Huis ten Bosch.

Er zijn aanwijzingen dat Jacob Lois (ca. 1620-1676), blauwverver van beroep en gepassioneerd amateur-bouwkundige, 'als opsiender van de nieuwe timmeragie' het concept van Post heeft uitgewerkt. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd door de uit Brugge afkomstige Rotterdamse beeldhouwer Pieter Rijcx (ca. 1630-1674). Hoe het precies zit, is niet meer te achterhalen: bij een uitslaande brand in 1864 zijn belangrijke documenten verloren gegaan. Ook de schilderijencollectie van verzamelaar Boijmans, die sinds 1849 in het Schielandshuis was ondergebracht, ging bijna geheel in vlammen op.

Museum

In 1841 kocht de gemeente Rotterdam het pand om het als een museum in te richten. Men had echter niet veel om te laten zien, er kwam toen een toezegging vanuit Utrecht dat de verzamelaar F.J.O. Boymans zijn collectie wilde legateren aan de gemeente Rotterdam mits zijn naam aan het museum gegeven zou worden en aldus werd besloten. In 1849 werd in het Schielandshuis het Museum Boijmans geopend.

In 1867, drie jaar na de brand, werd het gebouw heropend voor het gemeentearchief en museum Boijmans. Maar de slordig uitgevoerde restauratie had van het elegante stadspaleis een grauwe, dichtgepleisterde steenmassa gemaakt.

Het gemeentearchief had in het Schielandshuis een Antiquiteitenkamer die ook voorwerpen verzamelde die voor de stad belangrijk waren geweest. In 1904 werd de Antiquiteitenkamer omgedoopt tot Museum van Oudheden. Daarmee werd de basis gelegd voor het Historisch Museum der Stad Rotterdam.

Uit de nalatenschap van D.G. van Beuningen (1877-1955) werd de collectie aanzienlijk uitgebreid.

Met twee musea in één pand groeide de verzameling explosief. Het Schielandshuis werd te klein voor twee afzonderlijke instituten. Museum Boymans verhuisde in 1938 naar een nieuw gebouw waar het tot op heden is gevestigd als Museum Boijmans Van Beuningen.

Er waren in die tijd plannen het Schielandshuis te restaureren. De oorlog en de wederopbouwperiode doorkruisten die voornemens. Hoewel het pand bij het bombardement van mei 1940 werd gespaard, was de staat van onderhoud zo slecht, dat het in de jaren zestig op last van de brandweer werd gesloten.

In 1978 nam de gemeenteraad het besluit het Schielandshuis in 17e-eeuwse trant te laten restaureren. In 1986 werd het museum feestelijk heropend. Sinds die tijd heeft het museum veel nieuwe en vooral hoge buren gekregen. Het gebouw spiegelt zich tegenwoordig in de glazen gevels van de omliggende hoogbouw. In 2011 wijzigde het museum de naam in Museum Rotterdam om te benadrukken dat het onderwerp de stad is en niet alleen het verleden. Per 1 januari 2013 werd de huur van de locatie door het museum opgezegd.

Tegenover het huis staat het standbeeld van de vermoorde politicus Pim Fortuyn.

Tentoonstellingen

Het museum vertelde in het Schielandshuis de verhalen van de stad op een afwisselende en originele manier zoals in de vaste opstelling van de stadsgeschiedenis 'Stad van Rotterdammers'. Een enorme projectie toonde de groei van de stad sinds 1340, verderop wandelde de bezoeker door 100 jaar Rotterdamse geschiedenis en aan het einde kunnen de veranderingen van de laatste tien jaar voor diverse Rotterdamse families gevolgd worden.

Naast de vaste opstelling van de stadsgeschiedenis presenteerde Museum Rotterdam tentoonstellingen over wisselende onderwerpen. Ook exposeerde de Atlas Van Stolk in het Schielandshuis werk uit de omvangrijke collectie tekeningen, (land)kaarten en foto's. De totale collectie van Museum Rotterdam telt meer dan honderdduizend voorwerpen van de meest uiteenlopende aard, van schilderijen tot aan ondergoed, van Barbie tot aan arrenslee.

Bezuinigingen en sluiting

Als gevolg van grote bezuinigingen bij de gemeente Rotterdam moesten de beide vestigingen van het Museum Rotterdam sluiten. De Dubbelde Palmboom was op 30 september 2012 voor het laatst voor het publiek geopend, het Schielandshuis op 30 december 2012. Sinds 6 februari 2016 is Museum Rotterdam gevestigd in het Timmerhuis.

Heren XVII

De Heren 17, genoemd naar het centrale bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie, is in dit verband een gezelschap van zeventien heren die geld verzamelden voor de restauratie van het Schielandshuis. De Heren XVII werd op 31 januari 1987 opgericht onder auspiciën van de Stichting Vrienden van het Schielandshuis.

Hoog Bezoek

De Franse keizer Napoleon I verbleef van 25 tot 27 oktober 1811 in het Schielandshuis, samen met zijn vrouw Marie Louise en een gevolg. Speciaal voor dit bezoek werd al jaren eerder het smeedijzeren hek verwijderd. De reden hiervoor was om het mogelijk te maken dat de koetsen op het voorplein konden voorrijden, vijftien jaar later werd er een nieuw hek geplaatst.

Tsaar Alexander I van Rusland bezocht enkele jaren later het Schielandshuis, hij weigerde de kamer te betreden waar Napoleon had geslapen.

In 1949 bezocht koningin Wilhelmina het Schielandshuis.

Externe links

Bronnen

  • Museum Rotterdam
  • Geschiedenis van het Schielandshuis, Aad Engelfriet

Monumenten in de buurt van Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd door Pieter Post en Jacob Lois in Rotterdam

Kantoorgebouw "Erasmushuis" van de Hollandse Bank Unie

Coolsingel 104
Rotterdam
Inleiding: KANTOORGEBOUW, genaamd Erasmushuis, van de Hollandse Bank Unie aan de oostzijde van de Coolsingel, tussen Bulgersteyn en Churchi..

De Verwoeste Stad

-
Rotterdam
Inleiding Het MONUMENT 'De Verwoeste Stad' is opgericht ter herinnering aan het Duitse bombardement van 14 mei 1940 op de stad Rotterdam..

v.m. Amsterdamse Bank/Incassobank

Blaak 40
Rotterdam
Inleiding Het aan de zuidzijde van de Blaak gelegen BANKGEBOUW van de voormalige Amsterdamse Bank/ Incassobank is in 1946-1950 gebouwd doo..

v.m. Rotterdamse Bank

Coolsingel 119
Rotterdam
Inleiding Het BANKGEBOUW van de Rotterdamsche Bankvereeniging (Robaver) in het centrum van Rotterdam is ontworpen door H.F. Mertens. Het i..

Woonflat met winkels op de begane grond in functionalistische stijl

Schiedamse Vest 2
Rotterdam
Inleiding: WOONFLAT met WINKELS op de begane grond in functionalistische stijl ontworpen door Jan Wils, gebouwd in 1939. N.B. Tegenwoordig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd door Pieter Post en Jacob Lois in Rotterdam