Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rooms katholieke kerk in Deursen Dennenburg

Kerkelijk Gebouw

Hoogstraat 36
5371KW Deursen Dennenburg (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 11e eeuw (schip)


Beschrijving van Rooms katholieke kerk

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Michael, waarvan het schip vroeg romaans, 11e eeuw, is en aan de noordzijde tufstenen muurwerk vertoont met de herstelde oorspronkelijke boogvenstertjes met gepleisterde buitendagkanten. De zuidelijke schipmuur is van baksteen en bevat grotendeels grote gotische spitsboogvensters, eveneens met gepleisterde dagkanten. Het schip heeft een houten overdekking. Het vroeg 16e eeuwse koor is hoger dan het schip, heeft eenvoudige tweemaal versneden steunberen, in het boven het schip uitrijzende, door een rollaag afgedekte, sluitgevel een gekartelde lijst. Aardige vroeg 19e eeuwse witte houten traceringen in de koorvensters. De vlak opgaande toren, in oorsprong nog 13e eeuws, is plm 1500 verhoogd en ommanteld en wordt bekroond door een laag tentdak. In het koor netgewelven met geprofileerde ribben op fijn behakte kraagsteen (twee ervan oorspronkelijk). Het oude meubilair, altaar en orgel uit plm 1700, bevindt zich thans in de kerk van Bokhoven. Klokkenstoel met klok van Henricus en Everardus Petit, 1787, diam. 60,5 cm. Restauratie 1958 voltooid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32780
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rooms katholieke kerk in Deursen Dennenburg

Boerderij op de weg naar de kerk, middenlangsdeeltype met t-huis

Hoogstraat 27
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Boerderij op de weg naar de kerk, middenlangsdeeltype met T-huis.

Schoolgebouw

Rondestraat 29A
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Inleiding Dit voormalig SCHOOLGEBOUW met op de eerste verdieping een ONDERWIJZERSWONING, daterend uit omstreeks 1900, is gelegen in de kom ..

Sint Rochus kapel

Rondestraat 26
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
KAPEL van St.Antonius en St.Rochus: eenvoudig achthoekig gebouwtje uit 1745, van baksteen, met dakruiter met spits, inwendig een stucgewelf...

Grote grafzerk en torenportaal van de R.K. Kerk St. Vincentius

Rondestraat 8
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
In de Rooms Katholieke kerk, die zelf niet op de lijst is geplaatst, de volgende onroerende onderdelen: Grote grafzerk van blauwe steen in h..

Pastorie

Kuiperstraat 1
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een blokvormige R.K. PASTORIE in de trant van Jan Stuyt, behorende bij de op onderdelen van rijkswege beschermde R.K...

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)