Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes in Rotterdam

Natuurstenen Zuil aan Burg. Hoffmanplein
3000AA Rotterdam

Architect: E. Gugel en E. Lacomblé

Beschrijving van Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes

Inleiding GEDENKZUIL ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes, architect van de Rotterdamse Handelsvereeniging. In 1884 opgericht in de as van de Cornelis Trompstraat en het plantsoen aan het Burgermeester Hoffmanplein, naar een ontwerp van de architecten E. Gugel en E. Lacomblé in eclectische stijl. Omschrijving Ongeveer tien meter hoge, zich verjongende composiet zuil van rode kalksteen op een vierkante sokkel van hetzelfde materiaal. De sokkel is bewerkt: op de hoeken bevinden zich pilasters met gestileerde kapitelen en bovenin, geheel rondom, een architraaf met bloemguirlandes. Op de sokkel bevinden zich vier gedenkplaten: aan de noordzijde een cartouche met 'Thomas Johannes Stieltjes 1819-1878'; aan de zuidzijde een cartouche met 'Hulde van vrienden en vereerders 1883'; aan de westzijde een Lauwerkrans met attributen van ingenieur en krijgskundige (passer, driehoek en gevederde helm) en aan de oostzijde een bronzen medaillon met gelauwerd portret en profile. Het kapiteel van de zuil heeft bewerkte hoekvoeten en aan vier zijden een kop met een gevleugelde helm. Het kapiteel wordt bekroond door een pijnappel. De schacht is, met uitzondering van het onderste deel, gecanneleerd. Waardering Uit 1883-'84 daterend Stieltjesmonument van algemeen belang vanwege architectuur - en cultuurhistorische waarde, alsook van belang uit stedenbouwkundig oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)