Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes in Rotterdam

Overig

Natuurstenen Zuil aan Burg. Hoffmanplein
3000AA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882-1883
Architect: E. Gugel en E. Lacomblé


Beschrijving van Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes

Inleiding GEDENKZUIL ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes, architect van de Rotterdamse Handelsvereeniging. In 1884 opgericht in de as van de Cornelis Trompstraat en het plantsoen aan het Burgermeester Hoffmanplein, naar een ontwerp van de architecten E. Gugel en E. Lacomblé in eclectische stijl. Omschrijving Ongeveer tien meter hoge, zich verjongende composiet zuil van rode kalksteen op een vierkante sokkel van hetzelfde materiaal. De sokkel is bewerkt: op de hoeken bevinden zich pilasters met gestileerde kapitelen en bovenin, geheel rondom, een architraaf met bloemguirlandes. Op de sokkel bevinden zich vier gedenkplaten: aan de noordzijde een cartouche met 'Thomas Johannes Stieltjes 1819-1878'; aan de zuidzijde een cartouche met 'Hulde van vrienden en vereerders 1883'; aan de westzijde een Lauwerkrans met attributen van ingenieur en krijgskundige (passer, driehoek en gevederde helm) en aan de oostzijde een bronzen medaillon met gelauwerd portret en profile. Het kapiteel van de zuil heeft bewerkte hoekvoeten en aan vier zijden een kop met een gevleugelde helm. Het kapiteel wordt bekroond door een pijnappel. De schacht is, met uitzondering van het onderste deel, gecanneleerd. Waardering Uit 1883-'84 daterend Stieltjesmonument van algemeen belang vanwege architectuur - en cultuurhistorische waarde, alsook van belang uit stedenbouwkundig oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32772
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Thomas Joannes Stieltjes
Dr. Th.J. Stieltjes
Dr. Th.J. Stieltjes
Volledige naam Thomas Joannes Stieltjes sr.
Geboren Leuven, 19 mei 1819
Overleden Rotterdam, 23 juni 1878
Partij liberaal
Titulatuur Dr.
Functies
1858-1860 lid gemeenteraad van Zwolle
1866-1868;
1869-1878
lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Stieltjesmonument, Burg. Hofmannplein, Rotterdam

Thomas Joannes Stieltjes (Leuven, 19 mei 1819 - Rotterdam, 23 juni 1878) was militair, waterstaatkundig ingenieur en liberaal Kamerlid van 1866 tot 1878. Zijn zoon, Thomas Joannes Stieltjes jr., was een beroemd wiskundige.

Leven

Stieltjes had geen formele opleiding. Toen hij vijftien jaar oud was, gaf hij zich op als vrijwilliger bij de artillerie en in 1839 werd hij benoemd tot luitenant. Na het overlijden van koning Willem II in 1849 wilde Stieltjes geen eed zweren op koning Willem III, maar op de grondwet van 1848. Hij werd oneervol ontslagen. Dit ontslag werd elf jaar later omgezet in eervol ontslag. Stieltjes werd ingenieur bij de Overijsselse Kanaalmaatschappij, waarvan hij later directeur werd.

Stieltjes was technisch adviseur van de Rotterdamsche Handelsvereeniging van Lodewijk Pincoffs. Hij wordt als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord ten zuiden van de Nieuwe Maas gezien, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte.

In de Tweede Kamer was hij de deskundige woordvoerder over vestingen en andere defensiezaken.

Onderscheidingen

In 1875 ontving hij een eredoctoraat van de universiteit van Leiden ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de universiteit, en hij werd in 1868 benoemd tot lid Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Naar hem vernoemd

In Rotterdam zijn het Stieltjesplein en Stieltjesstraat naar hem vernoemd. Ook werd het Stieltjesmonument op het Noordereiland opgericht. In Drenthe is het Stieltjeskanaal naar hem vernoemd, in Nijmegen de Stieltjesstraat en in Hilversum de Stieltjeslaan. In de wijk Vijfhoek te Deventer bevindt zich het Stieltjespad.

Externe links


Monumenten in de buurt van Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes in Rotterdam

Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl

Maaskade 85
Rotterdam
Inleiding: Representatief HERENHUIS in 1884 gebouwd in een verfijnde eclectische stijl naar ontwerp van architect W. van der Linden. Omsch..

Kantoorgebouw 'Ooms'

Maaskade 113
Rotterdam
Inleiding: KANTOORPAND in 1915 gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeij..

Hulstkamp-gebouw

Maaskade 119
Rotterdam
Inleiding: Voormalige MARGARINE- EN KAASFABRIEK annex KANTOOR en WONING, gebouwd in de jaren 1889-1895 in opdracht van de firma J. Laming &..

IJzeren hefbrug 'De Hef'

Prins Hendrikkade 58
Rotterdam
Inleiding: IJzeren HEFBRUG als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd tussen 1925 en 1927 ter vervanging van de..

Koninginnebrug

Van der Takstraat ong
Rotterdam
Inleiding: Stalen DUBBELE BASCULEBRUG met bijbehorende BRUGWACHTERSHUISJES gebouwd in 1929 over de in 1868 gegraven Koningshaven ter vervan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)