Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koopmanshuis. Eenvoudige lijstgevel met gebosseerde pui en hoekkettingen. In de pui getoogde vensters en deur. De vensters van de bel-etage en de verdiepingen hebben 18-12- en 9-ruitsschuiframen in Rotterdam

Woonhuis

Haringvliet 76
3011TG Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw 1700 eerste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Koopmanshuis. Eenvoudige lijstgevel met gebosseerde pui en hoekkettingen. In de pui getoogde vensters en deur. De vensters van de bel-etage en de verdiepingen hebben 18-12- en 9-ruitsschuiframen

Koopmanshuis, eerste kwart 18e eeuw. Eenvoudige lijstgevel met gebosseerde pui en hoekkettingen. In de pui getoogde vensters en deur. De vensters van de bel-etage en de verdiepingen hebben 18-12- en 9-ruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32761
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Koopmanshuis. Eenvoudige lijstgevel met gebosseerde pui en hoekkettingen. In de pui getoogde vensters en deur. De vensters van de bel-etage en de verdiepingen hebben 18-12- en 9-ruitsschuiframen in Rotterdam

Gepleisterd koopmanshuis met eenvoudige lijstgevel. Onder de kroonlijst liggende vensters, gescheiden door triglyfen

Haringvliet 78
Rotterdam
Gepleisterd koopmanshuis met eenvoudige lijstgevel, eerste kwart 18e eeuw. Onder de kroonlijst liggende vensters, gescheiden door triglyfen.

Koopmanshuis, met gepleisterde lijstgevel. Onder de kroonlijst liggende vensters, gescheiden door triglyfen

Haringvliet 80
Rotterdam
Koopmanshuis, eerste kwart 18e eeuw, met gepleisterde lijstgevel. Onder de kroonlijst liggende vensters, gescheiden door triglyfen.

Koopmanshuis, met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel en brede cordonlijst boven de onderpui

Haringvliet 84
Rotterdam
Koopmanshuis, eerste kwart 18e eeuw, met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel en brede cordonlijst boven de onderpui.

Koopmanshuis, met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel en brede cordonlijst boven de onderpui

Haringvliet 86
Rotterdam
Koopmanshuis, eerste kwart 18e eeuw, met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel en brede cordonlijst boven de onderpui.

Koopmanshuis, met gebosseerde natuurstenen lijstgevel en vensters met acht- en zesruitsschuiframen in Empire-trant

Haringvliet 88
Rotterdam
Koopmanshuis, eerste kwart 18e eeuw, met gebosseerde natuurstenen lijstgevel en vensters met acht- en zesruitsschuiframen in Empire-trant.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)