Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Rossum

Kerkelijk Gebouw

Maasdijk 14
5328BG Rossum (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Hervormde Kerk

In 1860 tegen de oude, reeds beschermde toren in schoon metselwerk opgetrokken, vijf travee├źn lange kerkzaal onder met leien gedekt zadeldak en met tegen de vijfzijdige sluiting een lagere, vlakgedekte, driezijdig gesloten consistoriekamer. De gevels zijn geleed door eenmaal versneden, kepervormig afgedekte steunberen, zijn afgesloten met (opklimmende) rondboogfriezen en hebben per travee een rondboogvenster met uit de bouwtijd daterende fraaie houten traceringen. Inwendig zijn de traveeen gescheiden door op consoles - opgenomen in brede, rondomlopende, geprofileerde vensterbanklijst - rustende colonnetten, waarop de ribben van het in stucwerk uitgevoerde netgewelf - segmentbooggewelf met insteekgewelfjes boven de vensters - neerkomen. Oorspronkelijk, sober bankenplan met herenbanken langs de zijgevels; uit de bouwtijd daterende preekstoel met neo-gotisch en neo-Lod.XIV snijwerk; orgel uit 1899 (in de jaren '60 gerestaureerd). Eenvoudig, doch goed voorbeeld van een midden 19e eeuws dorpskerkje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32725
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Rossum

Toren der Hervormde Kerk

Maasdijk 14
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Toren der Hervormde Kerk. Bij de in 1860 opgetrokken Hervormde Kerk een romaanse, tufstenen toren, versierd met rondbogige spaarvelden, rech..

Kasteel Rossum

Slotselaan 6
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Slot Rossum. Thans als raadhuis fungerend kasteeltje op rechthoekige plattegrond, gebouwd omstreeks het midden der 19e eeuw in neo-Tudorstij..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Waalstoep 3
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Boerderij uit 1859 onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Het woongedeelte heeft links een opkamer. Vensters met luiken. Gemetselde ronde ..

Boerderij onder rieten wolfdak

Waalstoep 1
Rossum (Gemeente Maasdriel)
BOERDERIJ uit 1858 onder rieten wolfdak.

Gepleisterde boerderij onder rieten wolfsdak

Kerkstraat 32
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Gepleisterde boerderij onder rieten wolfdak. In oorsprong 17e eeuws, thans 19e eeuws van uiterlijk.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)