Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coudewater: psychiatrische inrichting en klooster in Rosmalen

Gebouw

Berlicumseweg 8
5248NT Rosmalen (gemeente 's Hertogenbosch)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw (kern)

(1 recensie)

Beschrijving van Coudewater: psychiatrische inrichting en klooster

Coudewater. PSYCHIATRISCHE INRICHTING EN KLOOSTER. Kern van de gebouwen is een 17e-eeuws kloostergebouw met dakruiter en zadeldak met leien bekleed; de voorgevel daarvan thans gebosseerd gepleisterd in de stijl die omstreeks 1860-'70 gangbaar was. Te weerszijden met 18e-eeuwse vleugels verlengd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32717
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Coudewater: psychiatrische inrichting en klooster
5
Recensie door: ()
Het huidige hoofdgebouw is niet een 17e eeuws klooster maar stamt uit 1437. Het was een klooster van de orde van Sint Birgitta.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Coudewater

Het landgoed Coudewater ligt ten zuiden van de huidige A59, bij de Noord-Brabantse plaats Rosmalen. In 1870 werd er een psychiatrische inrichting gevestigd. Het landgoed is ca. 87 ha. groot en omvat een monumentaal bomen- en gebouwenpark, een golfbaan, een hondentrainingsveld, landerijen en een natuurzwembad. Er zijn ook allerlei bedrijven gevestigd.

Geschiedenis

Coudewater, ook Koudewater Couwater of Mariënwater genoemd, was een dubbelabdij van de orde der birgittinessen en birgittijnen. Het was het eerste klooster van deze orde in de Nederlanden en werd in 1434 gesticht door Milla de Kampen en Peter de Gorter. De laatste zou een visioen gehad hebben, waarin hij in een bijenkorf een uit bijenwas vervaardigd dubbelklooster en kapel had gezien. Dit visioen werd voor het eerst beschreven in de kroniek van Marie van Oss.

In 1566 woedde in de abdij een beeldenstorm. Nadat het gebied Staats geworden was in 1648 werd het klooster van de helft van zijn bezittingen beroofd. De birgittijnen stichtten de abdij van Hoboken in 1657. Later werd door de Staten-Generaal ook de rest van het klooster verbeurdverklaard. De birgittinessen waren bang dat hun klooster zou worden verkocht en zochten naar een alternatief, dat ze uiteindelijk vonden in het nabijgelegen Land van Ravenstein. Zij betrokken te Uden in 1713 een oud kruisherenklooster en richtten daar het klooster Maria Refugie op. Het oorspronkelijke vrouwenklooster kreeg toen de naam Mariënwater terug. De birgittijn Judocus Roosen bleef werkzaam als pastoor van Rosmalen, ook nadat alle kloosterlingen vertrokken waren. De katholieken van Rosmalen konden nog enige tijd terecht in de kapel van Coudewater. Daarna namen ze hun toevlucht tot een schuurkerk.

In 1870 werd landgoed Coudewater gekocht door dr. E. van den Bogaert en dr. L. Pompe. Dezen hadden de Maatschappij tot verpleging van krankzinnigen op het land opgericht. Ze stichtten op het landgoed een instelling voor de verpleging van psychiatrische patiënten die de naam Coudewater kreeg. Het landgoed met psychiatrisch ziekenhuis werd later onderdeel van GGZ Oost Brabant. Het is anno 2019 bestemd voor allerlei activiteiten op het gebied van wonen en werken en zal worden verkocht aan een projectontwikkelingsbedrijf.

Kloostercomplex

Coudewater kapel en klooster

Ten noorden van het hoofdgebouw is gelegen een kloostercomplex, bestaande uit het voormalige klooster en de bijbehorende kloosterkapel. In opdracht van het bestuur van Coudewater bouwde de uit Haarlem afkomstige architect Jos Bekkers tussen 1938 en 1940 het kloostercomplex in een Traditionalistische stijl met elementen van het Zakelijk Expressionisme en de Neo-Gotiek.

Meester van Koudewater

De Meester van Koudewater was een beeldsnijder die omstreeks 1470 actief was. De beelden van deze meester werden in 1875 gekocht van het klooster Maria Refugie door Victor de Stuers teneinde ze in een museum te plaatsen. In 1883 kwamen ze in het Rijksmuseum Amsterdam terecht.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Coudewater: psychiatrische inrichting en klooster in Rosmalen

Coudewater: voormalige directeurswoning

Berlicumseweg 8
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Nabij de Oude Berlicumseweg op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw gelegen voormalige DIREC..

Coudewater: voormalige villa voor heren, later genoemd paviljoen "De Loofert"

Berlicumseweg 8
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Nabij de Oude Berlicumseweg op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw gelegen voormalige VILLA..

Coudewater: voormalige klooster en kloosterkapel

Berlicumseweg 8
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Ten noorden van het hoofdgebouw gelegen kloostercomplex, bestaande uit het voormalige KLOOSTER en de bijbehorende KLOOSTERKAPEL...

Coudewater: grafmonumenten

Berlicumseweg 8
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Enigszins afgescheiden van de rest vinden we in de noordoosthoek van het terrein de begraafplaats van Coudewater, toegankelijk v..

Coudewater: villa, later genoemd paviljoen "Milla de Campen"

Berlicumseweg 8
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. De VILLA voor heren, later genoemd PAVILJOEN Milla de Campen, ligt in de noordwestelijke hoek van het terrein. De grote geterras..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)