Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen van Aerden in Nispen

Molen

Dorpsstraat 26
4709AC Nispen (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Molen van Aerden

Ronde stenen bergkorenmolen, 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32716
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Aerden
Molen van Aerden (2008)
Molen van Aerden (2008)
Basisgegevens
Plaats Nispen
Bouwjaar 1850
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,8 m
Functie korenmolen
Bestemming  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  korenmolen
Monumentnummer  32716
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Aerden is een windmolen van het type beltmolen. De molen bevindt zich in het Noord-Brabantse Nispen (gemeente Roosendaal).

De molen is gebouwd in 1850 en werd gebruikt als korenmolen. Opdrachtgever voor de bouw was Johannes van de Wijgert, die de molen vier jaar later verkocht aan Johannes Aerden uit Wouw. Om minder afhankelijk te zijn van de wind werd in 1883 een stoommachine geplaatst en in 1903 een petroleummotor. In 1918 kreeg de molen aansluiting op het elektriciteitsnet. Toch werd ook op de wind gemalen: in 1936 installeerde molenmaker M. van Riet zijn systeem van zelfzwichting, het van Riet-systeem, op beide roeden.

Tot 1951 werd er op de wind gemalen. In 1975 kocht de gemeente Roosendaal en Nispen de Molen van Aerden om deze te laten restaureren. Het zelfzwichtingssysteem is daarbij hersteld. Later is de molen opnieuw gerestaureerd en in 1998 is hij maalvaardig gemaakt. De inrichting omvat onder andere 1 koppel 17der en 1 koppel 16der kunststenen en 1 koppel 14der blauwe stenen.

De molen zou regelmatig moeten draaien, dit om het unieke van het Van Riet-systeem niet te laten vervallen. Dit is echter toch gebeurd en anno 2011 moest de molen opnieuw gerestaureerd worden. De Molen van Aerden is weer compleet opgeknapt, maar draait nog niet veel.

De Molen van Aerden is op afspraak te bezoeken.


Monumenten in de buurt van Molen van Aerden in Nispen

Gerdahoeve

Het Dreefje 3
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het WOONHUIS "GERDAHOEVE" is in 1927 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Hurks. De bouwvolume..

Gerdahoeve

Het Dreefje 3
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De STAL behorende bij de GERDAHOEVE is gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van J. Hurks en het enige voorbeeld van..

De Hoop

Willem Elsschotlaan 41
Roosendaal
MOLEN "de Hoop". Houten standerdmolen, omstreeks 1896 uit Merxem (Belgie) naar Roosendaal overgebracht en opgebouwd aan de Bredaseweg. In 19..

Boerderij, bestaande uit een woonhuis met aangebouwd bedrijfsgedeelte, gebouwd op een kunstmatige verhoging. In de gevel van het huis zijn elementen v ..

Huijbergseweg 38
Roosendaal
Inleiding. BOERDERIJ, bestaande uit een woonhuis met aangebouwd bedrijfsgedeelte, gebouwd rond 1915 op een kunstmatige verhoging. In de ge..

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De BOERDERIJ JORISSENHOEVE werd gebouwd in 1941-1942 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. Rond..

Kaart & Routeplanner