Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. kerk van Sint Jan de Doper in Roosendaal

Kerkelijk Gebouw

Markt 2
4701PE Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1839
Architect: J.E. Franssen


Beschrijving van R.K. kerk van Sint Jan de Doper

R.K. Kerk van St. Jan de Doper. Klassicistisch kerkgebouw uit 1839, naar ontwerp van de Antwerpse architect J. Franssen, gewijzigd uitgevoerd door de Waterstaatsingenieurs E. de Kruyff en A. de Geus. In 1962 gerestaureerd. Driebeukige hallenkerk met absidaal gesloten dwars-armen en koor; toscaansezuilen met imposten, tongewelven in stuc over de middenbeuk, graatgewelf over de kruising, vlakke zolderingen in de zijbeuken. Hoogaltaar met retabel in barokke stijl in 1840 vervaardigd door de schrijnwerker C.J. Rogier te Bergen op Zoom door Antwerpse beeldhouwer J. van Hool; vroeg 18e eeuwse barokke zij-altaren, afkomstig uit de abdijkerk van Tongerloo, met beelden van H. van Hool, en C.J. Rogier; eiken preekstoel door de Antwerpse Schrijnwerker P. Dieltjens en de beeldhouwer J. van Hool (1840); biechtstoelen in Waterstaatsstijl door C.J. Rogier (1840); orgeltribune door Rogier (1840). Orgelkas uit 1852. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32710
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Janskerk
Sint Jan de Doperkerk , Roosendaal 076.JPG
Plaats Roosendaal
Gebouwd in 1839
Sluiting 2001
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32710
Architectuur
Architect(en) J. Franssen
Stijlperiode Neoclassicisme, Waterstaatskerk
Toren ommanteling 16e eeuw
Afbeeldingen
Rijksmonumenten Roosendaal 221.JPG
Lijst van rijksmonumenten in Roosendaal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Janskerk, voluit Sint Jan de Doper, is een voormalige rooms-katholieke kerk aan de Markt in Roosendaal in de provincie Noord-Brabant. Het Raadhuis van Roosendaal ligt dichtbij.

Geschiedenis

Roosendaal was aanvankelijk afhankelijk van de parochie Nispen. In 1268 werd er een kapel gebouwd die in het 3e kwart van de 15e eeuw werd vervangen door een nieuwe kerk. In 1510 werd deze tot parochiekerk verheven, gewijd aan Sint-Jan. Evenals de parochie Nispen, berustte het patronaatsrecht van de Roosendaalse parochie bij de Abdij van Tongerlo. Gedurende het laatste kwart van de 16e eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de kerk diverse malen zwaar beschadigd door brand en plundering. In 1648 werd ze kerk genaast door de protestanten en moesten de katholieken hun toevlucht zoeken tot een schuilkerk. In 1792 krijgt men toestemming de Sint Jan te herbouwen. De kerk was echter danig vervallen, zo werd het westelijke deel van de kerk in de 17e eeuw reeds goeddeels gesloopt. De kerk werd bovendien door de katholieken te klein bevonden. Daarom werd ze gesloopt en vervangen door een waterstaatskerk. Enkel de toren bleef bestaan, en de nieuwe kerk werd er tegenaan gebouwd. In 1839 werd de kerk geconsacreerd. De schuilkerk werd omgebouwd tot gasthuis.

De norbertijnen van de Abdij van Tongerlo hebben tot 1971 priesters geleverd aan de parochie. Pas in 1979 werd de parochie formeel overgedragen aan het Bisdom Breda.

Gebouw

De kerk is gebouwd in neoclassicistische stijl en werd ontworpen door de Antwerpse architect J. Franssen. Het gebouw werd in 1839 ingewijd. Ze heeft aan de voorkant een toren met een hoogte van 57,1 meter. De kern van de toren dateert waarschijnlijk uit het laatste kwart van de 15e eeuw, maar is sindsdien enkele malen gewijzigd. Zo werd ze in de 16e eeuw ommanteld en voorzien van een spits, die op zijn beurt in 1839 werd vervangen door een open achtkante koepel.

Het interieur van de kerk wordt gedekt door een in stucwerk uitgevoerd tongewelf. De drie beuken worden door pilaren ondersteund. De kerk heeft een hardstenen doopvont met gouden deksel en hardhouten banken en biechtstoelen. De twee koperen kandelaars dateren uit de 2e helft van de 15e eeuw en werden vervaardigd in het Rijnland. Een aantal barokke heiligenbeelden uit de 1e helft van de 18e eeuw zijn afkomstig uit de Abdij van Tongerlo, evenals de houten zij-altaren. Deze bevatten neobarokke beelden uit 1840 door Jan Baptist van Hool. Samen met C.J. Rogier was Van Hool ook verantwoordelijk voor de neobarokke preekstoel, biechtstoelen, orgelkast en hoofdaltaar.

Het Heilig Hartbeeld dat in 1921 bij de kerk werd geplaatst, verhuisde in 1969 naar de Heilig Hartkerk.

De Sint-Janskerk werd in 2001 aan de eredienst onttrokken en tot cultureel centrum verbouwd. De toren, kerk en pastorie zijn benoemd tot rijksmonumenten.


Monumenten in de buurt van R.K. kerk van Sint Jan de Doper in Roosendaal

Toren van de Sint Jan de Doperkerk

Markt 2
Roosendaal
Toren van St. Janskerk. In de kern een 14e of 15e eeuws bouwwerk, in de 16e eeuw ommanteld en verhoogd en gedekt door een lage vierzijdige s..

Raadhuis

Markt 1
Roosendaal
Voormalig raadhuis, thans museum en gemeente-archief. Gebouwd of herbouwd na een brand in 1572, oorspronkelijk van trapgevels aan voor- en z..

Woonhuis waarvan de lijstgevel in Eclectische stijl is uitgevoerd. Tussen 1825 en 1872 bestond het huis in combinatie met een winkel

Markt 16
Roosendaal
Inleiding. WOONHUIS waarvan de lijstgevel uit 1879 in Eclectische stijl is uitgevoerd. De kern van het pand is van voor 1823. Tussen 1825 ..

Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl

Markt 7
Roosendaal
Inleiding. HERENHUIS en NOTARISKANTOOR, gebouwd in 1903 in opdracht van notaris J. Mertens, in Neo-Renaissancestijl. Het pand bleef tot 19..

Poortje met zandstenen boog en versiering in Lodewijk XV-stijl, in een cartouche een reliëf voorstellende een wijnvat met kinderfiguren

Markt 24
Roosendaal
Poortje met zandstenen boog en versiering in Lodewijk XV-stijl, in een cartouche een reliëf voorstellende een wijnvat met kinderfiguren. Om..

Kaart & Routeplanner