Karthuizerklooster/Groot Seminarie in Roermond

Swalmerstraat 100
6041CZ Roermond

Bouwjaar: 15e eeuw (sacristie)

Beschrijving van Karthuizerklooster/Groot Seminarie

Laatgotische kapel van het voormalige Karthuizerklooster (thans Seminarie) met rijk stucplafond in Lodewijk XV-stijl. Aan de noordzijde de vroegere sacristie, XV. Aan de westkant de voormalige kapittelzaal met stergewelf, 1556. Ten westen hiervan de refter, inwendig, XVIII. Pandhof, XVII of XVIIIb. Tuinmuur langs drie zijden van het voormalige kloosterterrein, met o.a. aan de hoek Bethlehemstraat-Voogdijstraat laatgotische fragmenten. Inventaris: o.a. biechtstoel in regencestijl, koperen lezenaar, XVIa, kandelaars, schilderijen, XVII-XVIII, orgeltribune en orgelkas van J.B. le Picard (omstreeks 1740). In deze kas is een drieklaviers instrument geplaatst van W.Robustelly, gemaakt in 1762 voor de St.Nicolaaskerk te Eupen (Belgie). In 1967 werd dit instrument aangekocht door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen. In 1993 kocht het bisdom Roermond het instrument voor plaatsing in de Caroluskapel. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 68 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)