Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met verdieping en schilddak in Roermond

Woonhuis

Minderbroedersstraat 2
6041JV Roermond
Limburg

Bouwjaar: late middeleeuwen


Beschrijving van Pand met verdieping en schilddak

Laat-middeleeuws pand met verdieping en schilddak. Aan de voorzijde in de 19e eeuw in deze staat gebrachte eenvoudige gevel onder rechte kroonlijst. In de hardstenen deuromlijsting eenvoudig laat 18e eeuwse deur. In de linkerzijgevel hardstenen deuromlijsting met getoogd bovenlicht, 18e eeuw. In de rechterzijgevel betoogde venters uit de bouwtijd en overige bouwsporen uit de 16e eeuw. Authentieke kapconstructie met korbelen. Groot opgezet neogotische trappenhuis met houten trapleuningen en hoofdbaluster met bekronend St.Christoffelbeeld, geinspireerd op de toren der Christoffelkerk in Roermond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32576
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand met verdieping en schilddak in Roermond

Wegkruis met houten corpus

Minderbroedersstraat 4
Roermond
Wegkruis met houten corpus, XVII.

Pand met verdieping, lage bovenverdieping en schilddak

Minderbroedersstraat 4
Roermond
Pand met verdieping, lage bovenverdieping en schilddak. Eenvoudige gevel, midden 19e eeuw, met geprofileerde houten kroonlijst, voorzien van..

Het huis vanwege een in de gemoderniseerde gevel steen met 1666 en een rijkversierde hoeknis met een madonnabeeld

Minderbroedersstraat 1
Roermond
Het huis vanwege een in de gemoderniseerde gevel steen met 1666 en een rijkversierde hoeknis met een madonnabeeld, XVIIc.

Nederlands Hervormde Minderbroederskerk

Minderbroederssingel 15F
Roermond
Voormalige Franciscanerkerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor, XIV of XV met dakruiter en een driebeukig hallenschip van omstreeks..

Huis met brede lijstgevel met horizontale reliefbanden

Minderbroedersstraat 9
Roermond
Huis met brede lijstgevel met horizontale reliefbanden, XIXa, doch met oudere resten, o.a. hoekblokken. Geprofileerde ingangsomraming van ha..

Kaart & Routeplanner