Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers in Roermond

Woonhuis

Andersonweg 2
6041JE Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1853
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers

Huis en werkplaatsen van de architect P.J.H. Cuypers, in neo-gotische stijl, voorzien van trapgevels en tegeltableaux, 1853. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in [[Cuypershuis]], of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Roermond: Cuypershuis.

Het Stedelijk Museum Roermond was een museum in Roermond.

Tot de verbouwing, die op 1 november 2009 begon, was het Stedelijk Museum Roermond als geheel gevestigd in het huis dat architect P.J.H. Cuypers in 1853 voor zichzelf en zijn compagnon Stoltzenberg bouwde. Achter het huis bevonden zich de werkplaatsen voor religieuze kunst van het Atelier Cuypers en Stoltzenberg.

De basis voor het Stedelijk Museum werd gelegd in 1930, toen de Roermondse schilder Henry Luyten een deel van zijn werk aan de stad Roermond schonk. Cuypers' zoon Jos stelde hierop het gebouw beschikbaar als onderkomen voor deze collectie. Ook ontwierp Jos Cuypers de Luytenzalen waar de schilderijen werden geëxposeerd. Een ander vast onderdeel van de collectie was het werk van glaskunstenaar Joep Nicolas.

Al in 2007 heeft de gemeente besloten voor eigen locaties voor de verschillende onderdelen van de collectie. Pas met de ingebruikneming van de ECI Cultuurfabriek is de splitsing voltooid. Het museum werd opgesplitst in drie onderdelen.

Het Cuypershuis

Na verbouwing van het huis van Cuypers en de heropening op 29 oktober 2011 [1] is het accent geheel komen te liggen op het leven en werk van Cuypers en heeft dit de naam Cuypershuis gekregen.

Het Historiehuis

De collectie met betrekking tot de geschiedenis van Roermond heeft, onder de naam Historiehuis, een eigen plek gekregen in de Neerstraat in de Basisbibliotheek bibliorura. Hier wordt informatie tentoongesteld over de historie van de stad.

ECI Cultuurfabriek

De gemeente Roermond heeft een collectie beeldende kunst die op wisselende locaties werd tentoongesteld. De collectie is verhuisd naar de ECI Cultuurfabriek, een oud fabriekscomplex, ten zuidwesten van het centrum.

Externe link


Monumenten in de buurt van Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers in Roermond

Herenhuis in negentiende-eeuws traditionele stijl met lichte invloed van dechaletstijl

Andersonweg 10
Roermond
Inleiding HERENHUIS in negentiende-eeuws traditionele stijl met lichte invloed van de Chaletstijl gebouwd in 1875 naar ontwerp van architec..

Dubbel herenhuis gebouwd omstreeks 1898, gelegen aan de noordelijke zijde van de pleinvormige ruimte op de aansluiting van de kapellerpoort op het zwa ..

Kapellerpoort 14
Roermond
Inleiding Dubbel herenhuis gebouwd omstreeks 1898, gelegen aan de noordelijke zijde van de pleinvormige ruimte op de aansluiting van de Kap..

Vrijstaand herenhuis

Kapellerlaan 15
Roermond
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS gebouwd in 1888 in opdracht van de familie Romen-Wijking. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met ..

Villa

Kapellerlaan 30
Roermond
Inleiding Grote halfvrijstaande VILLA gesitueerd in een grote tuin aan de zuidwestelijke zijde van de Kapellerlaan. Deze tuin strekt zich i..

Twee blokken bestaande uit 14 woningen

Frans Douvenstraat 1
Roermond
Inleiding Twee blokken bestaande uit 14 woningen aan de Frans Douvenstraat en vier woningen aan de P. Cuypersstraat gebouwd omstreeks 1880 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers in Roermond

Foto's (6)