Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kersenboom in Ridderkerk

Molen

Waalweg 11
2988CH Ridderkerk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1822


Beschrijving van De Kersenboom

Korenmolen "de Kersenboom". Grondzeiler met gemetselde romp, blijkens een gevelsteen uit 1822. Gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32519
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Kersenboom
Molen De Kersenboom (maart 2008)
Molen De Kersenboom (maart 2008)
Basisgegevens
Plaats Rijsoord
Bouwjaar 1822 / 1991
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  32519
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Molen De Kersenboom
Molen De Kersenboom
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen De Kersenboom staat aan de Waal in Rijsoord (gemeente Ridderkerk).

Deze molen werd op 23 juli 1822 in gebruik genomen en stond oorspronkelijk aan de Oude Dijk, later ook wel de Waaldijk genoemd. In de jaren negentig is hij verplaatst naar de andere zijde van de Waal aan de Waalweg en gerestaureerd.

De molen is een zogenaamde grondzeiler en heeft ijzeren roeden met een vlucht van 20,30 meter. De eerste steen werd gelegd door Arie Karsseboom, een jongetje van 3 jaar. De opdrachtgever tot de bouw was Jan van der Ven en de metselaar was B. Otterspoor.

In de literatuur wordt de molen gezegd te heten: "De Kersenboom", maar dit is twijfelachtig en wordt mogelijk verward met de naam van de eerstesteenlegger. De eerste molenaar en meesterknecht van Van der Ven heette Gerrit Dijkman de Kool (dodelijk verongelukt in 1847), waardoor men geneigd zou zijn te spreken van "De Kolenaar". Mogelijk is zo de naamsverwarring ontstaan.

In de jaren vijftig werden er granen verkocht voor bijvoorbeeld kippenvoer. De Kersenboom is van 1822 tot 1961 in bedrijf geweest door molenaarsfamilie De Kool. Er waren toen plannen voor sloop, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan toen de molen in andere handen kwam. De molen werd daarna verbouwd tot weekendverblijf. In 1988 werd de stichting "De Rijsoordse molen" opgericht, die met succes ijverde voor het behoud en herstel van de molen in oorspronkelijke staat. Sinds 1990 is de stichting eigenaar van de molen. Na verplaatsing van de ingebouwd en ingegroeid geraakte molen in 1991 is na een grote restauratie in oktober 1993 de molen op vrijwillige basis opnieuw in gebruik genomen.

De molen draait regelmatig waarbij met regelmaat tarwe voor particulieren en een bakkerij wordt gemalen. Op de zaterdagen tussen 10:00 uur en 12:00 uur is de molen altijd geopend.

Externe linkMonumenten in de buurt van De Kersenboom in Ridderkerk

Boerderij "burghoeve", evenwijdig aan de dijk

Pruimendijk 1
Ridderkerk
Boerderij evenwijdig aan de dijk met in de voorgevel kruiskozijnen en ankers 1777 en in de zijgevel van de door een rieten wolfdak gedekte s..

"het Wapen van Rijsoord"

Rijksstraatweg 67
Ridderkerk
"het Wapen van Rijsoord". Gepleisterd langwerpig huis, omstreeks 1800, verhoogd in de 19e eeuw. Aan de noordzijde een driezijdige sluiting. ..

Pand met gepleisterde puntgevel, bekronend fronton en eenvoudige deuromlijsting

Rijksstraatweg 65
Ridderkerk
Pand met gepleisterde puntgevel, bekronend fronton en eenvoudige deuromlijsting. Gedateerd 1765.

't Zwaantje

Rijksstraatweg 43
Ridderkerk
NED. HERV. KERK. Bakstenen zaalkerk gebouwd in 1833 met schilddak, waarop een vierkant houten klokketorentje. Boogvensters met geprofileerd..

Boerderij met dwars woonhuis, waarachter een hoge stal

Waalweg 39
Ridderkerk
BOERDERIJ met dwars woonhuis, waarachter een hoge stal. Van het door een pannen zadeldak gedekte woonhuis dateert de achterste helft uit de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)