Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singelkerk, St. Joris in Ridderkerk

Kerkelijk Gebouw

Kerksingel 1
2981EH Ridderkerk
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste helft 15e eeuw 1450 laatste helft 15e eeuw


Beschrijving van Singelkerk, St. Joris

Ned. Herv. Kerk. Op het door de kerksingel omgeven kerkhof gelegen laatgotische bouwwerk uit de 2e helft der 15e eeuw, bestaande uit een eenbeukig schip en een uitwendig lager koor, welk laatste een driezijdige sluiting bezit. Toren, waarvan de klokkeverdieping een detaillering met boogfriezen, gekoppelde galmgaten en nissen met ezelsrugbogen vertoont. De geheel met houten tongewelven overdekte kerk is in 1920 evenals de toren uitgebrand en in het daarop volgende jaar hersteld, waarbij aan de noordzijde een aanbouw in gotische vormen werd toegevoegd. Aan de koorzijde een boogbrug over het water van de Kerkring met balusterleuningen en ijzeren hek. Aan de westzijde in het water van de Kerkring een dam met balusterleuningen en hek. Klokkenstoel met klok van Gebr. Van Bergen, 1921, diam. 125 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32494
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Singelkerk
Ridderkerk - Kerksingel 1.jpg
Plaats Ridderkerk
Gebouwd in 16e eeuw
Restauratie(s) 1921 (herbouw)
Gewijd aan St. Joris
Monumentnummer  32494
Interieur
Zitplaatsen 735
Afbeeldingen
Kaart uit 1584 met de toenmalige kerk (Jan Potter)
Kaart uit 1584 met de toenmalige kerk (Jan Potter)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Singelkerk is een kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Nederland in de Zuid-Hollandse plaats Ridderkerk. De Singelkerk is een van de zes wijken van de Hervormde Gemeente Ridderkerk. De kerk is gelegen op een door de kerksingel omgeven voormalig kerkhof.

De geheel met houten tongewelven overdekte kerk is in 1920 evenals de toren (48.69 m.) uitgebrand en een jaar daarop hersteld.

In 1904 werd een orgel gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd en in gebruik genomen. Na de brand van 1920 werd enige tijd later een nieuw orgel geplaatst. Een derde orgel verving het eerder geplaatste orgel. Dit orgel werd op 9 november 1972 in gebruik genomen.

De kerk is erkend als rijksmonument.

Externe link


Monumenten in de buurt van Singelkerk, St. Joris in Ridderkerk

Pand onder zadeldak

Kerksingel 6
Ridderkerk
Pand uit de 18e eeuw, onder zadeldak. De puntgevel aan de straat heeft vlechtingen en een toppilaster met sieranker. Deur met panelen en ges..

Pand onder zadeldak en met puntgevels

Kerksingel 4
Ridderkerk
Pand uit de eerste helft van de 19e eeuw onder zadeldak en met puntgevels. Oude driedelige onderpui. 6- en 4-ruitsramen en luiken.

Pastorie

Kerksingel 28
Ridderkerk
Pastorie. Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak, tweede kwart 19e eeuw. Voorgevel met houten kroonlijst, deur met pilasteromlijstin..

Linkergedeelte van een pand onder een zadeldak tussen puntgevels

Kerksingel 27
Ridderkerk
Linkergedeelte van een pand onder een zadeldak tussen puntgevels, eerste kwart 19e eeuw. Verdieping; houten kroonlijst. Links naast het huis..

Pand met zadeldak en puntgevels

Kerksingel 2
Ridderkerk
Pand uit het eind van de 18e eeuw met zadeldak en puntgevels. Oude driedelige onderpui. Vensters met 6- en 4-ruitsramen en luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)