Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Woude, met opstallen. in Ridderkerk

Boerderij

Benedenrijweg 67
2983GA Ridderkerk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1610/1947


Beschrijving van Huis te Woude, met opstallen.

Huis te Woude. Monumentale boerderij uit 1610, hersteld na een brand in 1947, bij welke restauratie de door een rieten wolfdak gedekte stal in de oude vorm herbouwd werd. Het woonhuis is parallel aan de dijk gebouwd en heeft aan de korte zijden en midden op de voorgevel puntgevels met kruiskozijnen, waterlijsten, sierankers en een gevelsteen. De vensters van de benedenverdieping hebben luiken en 19e eeuwse schuiframen. Rechts een onderkelderde opkamer. Tegen de linker zijgevel van het voorhuis is een lage aanbouw in gele baksteen opgetrokken en voorzien van een lessenaarsdak met rode pannen. Aan de voor- en linkerzijde is een zes-ruitsschuifvenster met houten luiken aangebracht; de geveltop met vlechtingen heeft een zolderluik; dit melkgereedschapshok dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Achter het melkgereedschapshok verbindt een bakstenen corridor (uitgevoerd met zwarte, hoge plint en gedekt met een pannen lessenaarsdak, voorzien van een houten deur en een klein vierkant venster aan de achterzijde) het voorhuis met een lage aanbouw. Deze aanbouw in rode baksteen dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw en heeft tuitgevels onder een zadeldak, aan de voorzijde een hooggeplaatste dubbele toegangsdeur en rechts hiervan een klein vierkant venstertje, een negen-ruits schuifvenster met persiennes aan de achterzijde, een hooiluik met venster in rechter topgevel en een stalvenstertje in de linker zijgevel. Het boerderijcomplex vertegenwoordigt op basis van de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang van de diverse opstallen in combinatie met de afzonderlijke ouderdom van deze opstallen monumentale waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32484
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Woude, met opstallen. in Ridderkerk

Boerderij onder rieten zadeldak met aan de voorzijde een puntgevel, bekroond door een geprofileerd, gebogen fronton

Benedenrijweg 69
Ridderkerk
BOERDERIJ uit 1786 onder rieten zadeldak met aan de voorzijde een puntgevel, bekroond door een geprofileerd, gebogen fronton. In de zolderve..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels

Benedenrijweg 71
Ridderkerk
Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Jaartalsteen met 1868. Vensters met luiken. Brug met houten hekpijlers, 19e eeuw.

Huis, tegen de dijk gebouwd, gedateerd in de zuidgevel onder pannen zadeldak, waarop een schoorsteen met gesneden gek. Vensters met negenruitsramen en ..

Benedenrijweg 66
Ridderkerk
Tegen de dijk gebouwd huis, gedateerd in de zuidgevel 1784 onder pannen zadeldak, waarop een schoorsteen met gesneden gek. Vensters met nege..

Schuur

Benedenrijweg 66
Ridderkerk
Aan de zuidzijde een houten schuur met pannen zadeldak; aan de noordzijde een vergroting uit de tweede helft 19e eeuw.

Boerderij op L-vormige plattegrond

Benedenrijweg 13
Ridderkerk
Boerderij uit de 17e eeuw op L-vormige plattegrond. Het woongedeelte evenwijdig aan de Benedenrijweg, heeft een lage verdieping en een half ..

Kaart & Routeplanner