Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Rhoon in Rhoon

Kasteel Buitenplaats

Dorpsdijk 63
3161KD Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: Late middeleeuwen


Beschrijving van Kasteel Rhoon

Slot Rhoon. In oorsprong laat-middeleeuws kasteel, grotendeels herbouwd omstreeks 1598. Complex van vleugels met zadeldaken tussen punt- en topgevels. Twee veelhoekige traptorens. In de zuidelijke vleugel ingangspartij met gebosseerde pilasters. Het slot werd gepleisterd en gemoderniseerd in XIXb door van Hoboken. Zesdelige Empireschuiframen uit die tijd. Inwendig: in de keuken een schouw (XVII), in de grote zaal, oudtijds vierschaar, gebrandschilderde ramen (XVII) en resten van een slotkapel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel van Rhoon

Het Kasteel van Rhoon in Rhoon is een versterkt donjon uit 1432 gebouwd door de familie Van Duyvelant, wier leden destijds leenheer waren van de Heerlijkheid Rhoon. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar een ouder kasteel heeft gestaan, dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 is verwoest. Het kasteel bevindt zich in het huidige Rhoon-Noord, daar waar de middeleeuwse dorpskom ligt, met onder andere de Dorpskerk en het Huis te Pendrecht.

Het kasteel is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. Even verderop wordt het Rhoonse Bos gesticht, een heraanleg van waar vroeger het Jachtgebied de Huyters zich bevond. De voorzijde van het kasteel is tijdens de Bentinck-periode opgeknapt en met Empirestijl-ramen ingelegd. De achterzijde van het kasteel wordt gekenmerkt door trapgeveltjes en torentjes.

De binnenzijde van het Kasteel telt vele kunstwerken. In de Oude Keuken bevindt zich een grote schouw met houtsnijwerken. De toegangshal wordt gedomineerd door een grote eikenhouten trap en verder bevinden zich vele vrouwenfiguren en Arabesk-kunstwerken.

Het kasteel is verdeeld over vele zalen:

  • Annazaal; Vernoemd naar Anna van Grave. Dit was de bestuurszaal en is behangen met driehonderd jaar oud goudleer.
  • Catharina Theresiazaal; Vernoemd naar Catharina Theresia de Bruxelles, burggravin van Dormaale. Deze zaal ook wel de 'Criminele Vierschaar' genoemd, werd vroeger gebruikt als rechtszaal voor zware delicten. Hier werden de doodsvonnisen uitgeroepen. Tegenwoordig is deze met kroonluchters en gebrandschilderde ramen gedecoreerde zaal in gebruik als feestzaal voor onder andere huwelijken.
  • Alveradezaal; Vernoemd naar Alverade van Windelnisse. Deze zaal was in gebruik als kleine huiskapel, wat te zien is aan het huisaltaar en de Mechelse kussenkast.
  • Margarethezaal; Vernoemd naar Margarethe van Weena-Bokel. Deze zaal bevat veel tekeningen en schilderijen, alsmede een vitrine met porselein.
  • Kerkzaal; De achterliggende reden voor een "Kerkzaal" was dat de Van Duyvelants oorspronkelijk Katholiek waren. Daar in 1572 de Staten van Holland en West-Friesland verplichtten immer nog Protestantse diensten te houden, werd deze zaal ingericht tot huiselijke kerk, waar de Van Duyvelants hun katholieke diensten achter gesloten deuren konden houden. Vandaag de dag wordt deze zaal, met uitzicht op de baroktuin, voornamelijk gebruikt voor lezingen.
  • De Zolder; Deze plaats is verdeeld in twee ruimten: De gevangenis en de kasteelsklokruimte. De kasteelklok werd voornamelijk gebruikt om mensen te laten verzamelen bij het kasteel en daarvoor nog ook om de tijd aan te geven.

In 1971 werd het kasteel, dat na de oorlog door geldgebrek zwaar was verwaarloosd, opgeknapt door een in het leven geroep "Stichting Kasteel van Rhoon". Mede dankzij deze stichting is het kasteel en zijn historie bewaard gebleven en is het nog altijd in gebruik.

Tegenwoordig heeft ook meesterkok Ad Janssen zijn intrek in het kasteel met het exclusieve Biggo Restaurant.

Afbeeldingen

Externe links


Monumenten in de buurt van Kasteel Rhoon in Rhoon

Pand met ingezwenkte, IJsselstenen gevel met rechte lijst. Originele deur met gietijzeren bovenlicht in omlijsting van pilasters en hoofdgestel. Zesru ..

Dorpsdijk 28
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Pand met ingezwenkte, IJsselstenen gevel met rechte lijst, blijkens steen uit 1864. Originele deur met gietijzeren bovenlicht in omlijsting ..

Voormalig rechthuis. Huis van begane grond onder een hoog schilddak met het nr. 38. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de vensters. Ingang in ..

Dorpsdijk 36
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Voorm. rechthuis. Huis (XVIII d) van begane grond onder een hoog schilddak met het nr. 38. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de ven..

Sint Willibrord

Dorpsdijk 65
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Ned. Herv. Kerk (St. Willibrord). Dorpskerk (XVIa) met eenbeukig schip, smaller, driezijdig gesloten koor. Eiken tongewelven op trekbalken. ..

Toren Sint Willibrord

Dorpsdijk 65
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Toren van de Ned. Herv. Kerk met versiering van nissen en boogfriezen. Hersteld na een brand in 1905.

Voormalig rechthuis. Huis van begane grond onder een hoog schilddak met de nrs 32-34-36. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de vensters. Ingan ..

Dorpsdijk 38
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Voorm. rechthuis. HUIS (XVIIId) van begane grond onder een hoog schilddak met de nrs 32-34-36. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)