Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Pendrecht in Rhoon

Woonhuis

Dorpsdijk 42
3161KG Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1625


Beschrijving van Huis te Pendrecht

HUIS te Pendrecht. Deftig huis op rechthoekige plattegrond met gevel in de strakke vormen van XVIId. Middenrisaliet met fronton, waarin gebeeldhouwd wapen met leeuwen, twaalf- en negenruitsschuiframen, hoog schilddak met schoorstenen. Gepleisterde achtergevel met 24- en 16- ruitsschuiframen. Stoep voor de achterdeur. Inwendig hal met houten binnenpui uit de bouwtijd en in de linker voorkamer gesneden dubbele deur, Lod. XV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32471
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het Huis te Pendrecht of Huijs te Pendregt is een uitspanning die gebouwd werd in 1625.

Wapen van Rhoon/Huis te Pendrecht

Beschrijving

In 1625 liet Pieter VII van Duyvelant, heer van Rhoeden (het latere Rhoon), het Huis te Pendrecht bouwen als huwelijksgeschenk voor zijn zoon. Door het verkrijgen van Pendrecht bij de Heerlijkheid Rhoon kreeg deze de titel Heer van Pendrecht, waarna dit huis werd gebouwd. Het werd opgesierd met de wapens van Rhoon en Dormaale, daar de bruid Burggravin Catherina Theresia de Bruxelles van Dormaale was.

In 1660 werd het huis echter verwoest door een brand. Nadat Hans Willem Bentinck tot Diepenheim, Heer van Drimmelen en Graaf van Portland de Hoge Heerlijkheid Rhoden had gekocht, liet hij op dezelfde plaats een nieuw 'Huis te Pendrecht' bouwen. Dit werd het "huis" zoals dat we vandaag de dag kennen. Het werd gebouwd als een uitspanning met aan beide zijden een koetshuis en aan de achterzijde een grote stalplaats voor paarden en koetsen. Aan de binnenzijde kwam er een logement met taveerne voor doorgaande reizigers, daar Rhoon langs verscheidene hoofdwegen lag.

In de daaropvolgende jaren kwam het gebouw in vele handen. Behalve de Bentincks, waren ook onder anderen de Van Hobokens eigenaar van het Huis. Ook Christoffel Tromer, rentmeester van Rhoon en postmeester van 's-Gravenhage en Breda is een tijdlang bezitter van het Huis geweest.

Nadat de familie Van Hoboken Rhoon verliet, werd het Huis te Pendrecht een café-herberg onder de naam "Het Wapen van Rhoon". In 2003 kocht meesterkok Ad Janssen het pand. De vorige eigenaar had het pand in 2002 in z'n geheel gerestaureerd. Op de voorgevel werden de Wapens van Rhoon en Pendrecht hersteld. Reeds sinds 1896 bevinden zich op de bovenverdieping kamers als nachtverblijf voor de passanten.Monumenten in de buurt van Huis te Pendrecht in Rhoon

Sint Willibrord

Dorpsdijk 65
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Ned. Herv. Kerk (St. Willibrord). Dorpskerk (XVIa) met eenbeukig schip, smaller, driezijdig gesloten koor. Eiken tongewelven op trekbalken. ..

Toren Sint Willibrord

Dorpsdijk 65
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Toren van de Ned. Herv. Kerk met versiering van nissen en boogfriezen. Hersteld na een brand in 1905.

Voormalig rechthuis. Huis van begane grond onder een hoog schilddak met de nrs 32-34-36. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de vensters. Ingan ..

Dorpsdijk 38
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Voorm. rechthuis. HUIS (XVIIId) van begane grond onder een hoog schilddak met de nrs 32-34-36. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de..

Voormalig rechthuis. Huis van begane grond onder een hoog schilddak met het nr. 38. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de vensters. Ingang in ..

Dorpsdijk 36
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Voorm. rechthuis. Huis (XVIII d) van begane grond onder een hoog schilddak met het nr. 38. IJsselstenen gevel met rode strekken boven de ven..

Pand met ingezwenkte, IJsselstenen gevel met rechte lijst. Originele deur met gietijzeren bovenlicht in omlijsting van pilasters en hoofdgestel. Zesru ..

Dorpsdijk 28
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Pand met ingezwenkte, IJsselstenen gevel met rechte lijst, blijkens steen uit 1864. Originele deur met gietijzeren bovenlicht in omlijsting ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)