Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 232
6862AZ Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Airborne Museum Hartenstein

"Hartenstein". Deftig, van stucversieringen voorzien buitenhuis (XIXc) en parkaanleg met boompartijen in romantische stijl. Reeds vermeld begin 18e eeuw als herberg, herbouwd als herenhuis in de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Airborne Museum 'Hartenstein'
Airborne Museum
Airborne Museum
Locatie Utrechtseweg 232, Oosterbeek
Type Historisch museum
Opgericht 1949
Personen
Directeur Sarah Heijse
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32436
Aantal bezoekers 101.000 bezoekers[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Airborne Experience
Airborne Museum
Airborne Museum

Airborne Museum 'Hartenstein' is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in september 1944. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience, waar bezoekers zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, beschikt het museum ook over het informatiecentrum, Airborne at the Bridge, over de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking. Het museum beoogt te laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Het Airborne Museum is betrokken bij een reeks evenementen rond de Slag om Arnhem. Het museum, dat dicht bij de Airborne War Cemetery ligt, dient als ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

Geschiedenis

Herberg, herenhuis en hotel

Hartenstein, waar het museum zich sinds 1978 bevindt, heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 1728 wordt er gesproken over Het Rode Hert, een herberg gelegen aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In 1779 wordt deze herberg en de naaste omgeving verkocht aan J. van der Sluys, een advocaat aan het hof van Gelderland. De herberg wordt afgebroken en er komt een herenhuis met bijgebouwen voor in de plaats. Met de verbouwing krijgt het herenhuis ook een nieuwe naam: Hartenstein. Na de dood van Van der Sluys kent Hartenstein verschillende eigenaars. Omstreeks 1865 is de villa gebouwd zoals die nu te bezichtigen is. Hierbij is ook een koetshuis gebouwd, waar nu een restaurant is gevestigd. In 1905 zijn hier twee serres aan toegevoegd. Uiteindelijk besluit gemeente Renkum in 1942, als het eigenaar wordt, het pand als hotel in te richten. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zal het voor Britse parachutisten een belangrijke rol vervullen.

Slag om Arnhem

1rightarrow blue.svg Zie Slag om Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het gebied rond Arnhem landen in september 1944 ruim 10.000 geallieerde luchtlandingstroepen. Belangrijkste doel is om de verkeersbrug over de Nederrijn in Arnhem te veroveren en te beschermen tegen Duitse troepen totdat het grondleger de luchtlandingstroepen komt ontzetten. Luitenantkolonel John Frost bereikt met het tweede bataljon de brug waar ze meerdere dagen zware gevechten leveren. Het overgrote deel van de luchtlandingstroepen weet de brug echter niet te bereiken, waardoor generaal Roy Urquhart gedwongen is zijn hoofdkwartier te vestigen in hotel ‘Hartenstein’.

Op en rond het gebied worden zware gevechten uitgevochten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vallen. Op donderdag 21 september moeten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Pas op 26 september, als de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrekken over de Nederrijn, wordt hotel ‘Hartenstein’ verlaten. De geallieerde troepen hebben de Slag om Arnhem verloren en het gebouw blijft zwaar beschadigd achter.

Museum

Helmen en baretten

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om een museum over de Slag om Arnhem op te richten. Aanvankelijk (1949) wordt dit in kasteel Doorwerth gerealiseerd. Hartenstein functioneert na de oorlog wederom als hotel. In korte tijd groeit de collectie bij kasteel Doorwerth, waardoor er gezocht wordt naar een grotere locatie. Hotel Hartenstein wordt overgekocht en op 11 mei 1978 opent Airborne Museum Hartenstein haar deuren.

In 2008 sluit het museum tijdelijk om het museum te moderniseren. Er werd onder meer een Hall of Fame ingericht. Ook wordt het museum uitgebreid met een ondergrondse kelder van 900m² en een volledig nieuwe ontvangsthal. In 2009, bij de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem is het vernieuwde museum geopend. In de kelder is een Airborne Experience gebouwd waarbij de bezoeker de slag zelf beleeft als een soldaat. Deze ruimte heeft verschillende prijzen en nominaties gekregen.

Park

Rondom het museum is een park waarin een aantal monumenten zijn geplaatst. Tegenover de voordeur van het voormalige hotel staat het monument TO THE PEOPLE OF GELDERLAND. Dit monument werd in 1994 onthuld als dank voor de opvang van de Britse en Poolse Airborne soldaten die hier hadden gevochten en werden opgevangen door de lokale bevolking.

Bij de nieuwe entree van het museum staat een gedenkbank die de mannen van de 1st Airborne Division Worksop Royal Electrical and Mechanical Engineers 1942-1945 herdenkt. Deze werd op 18 september 1999 onthuld.

Galerij

Informatiecentrum Airborne at the Bridge

Informatiecentrum Airborne at the Bridge
Informatiecentrum Airborne at the Bridge
Informatiecentrum Airborne at the Bridge
Locatie Rijnkade, Arnhem
Type Historisch informatiecentrum
Opgericht 2017
Aantal bezoekers 25.000 bezoekers[2]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, is er vanaf 2017 een nieuw informatiecentrum over de Slag om Arnhem. De exploitatie en inrichting wordt verzorgd door het Airborne Museum. Bezoekers kunnen gratis voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de slag om Arnhem. Ook met behulp van een 3D-presentatie kunnen bezoekers de landingen van de parachutisten, de opmars naar de brug, de nederlaag van de Britten en de vluchtelingenstroom die op gang kwam in Arnhem virtueel meemaken. Het nieuwe informatiecentrum moet gemiddeld 25.000 bezoekers gaan trekken.[2]

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Gepleisterd koetshuis, behorend bij het huis "hartenstein"

Utrechtseweg 226
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Gepleisterd KOETSHUIS, behorend bij het huis "hartenstein". Gebouwd in het derde kwart van de 19e eeuw in de voor periode kenmerkende eclect..

Villa met tuinhek

Pietersbergseweg 38
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding In de jaren rond 1895-1900 onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl gebouwde vrij gaaf bewaarde en rijk gedetaillee..

Villa met invloeden van Neo-Renaissance en Chalet-stijl voorzien van hek

Utrechtseweg 194
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding VILLA, gelegen aan de zuidzijde van de Utrechtseweg in Oosterbeek, in het gedeelte tussen de Pietersbergweg en de Annastraat. De ..

Gedenkzuil

Hemelseberg bij 1
RENKUM (Gemeente Renkum)
GEDENKZUIL. Opgericht door de burgerij van Oosterbeek op het landgoed de 'HEMELSE BERG'. Het zuiltje bevindt zich op het hoogste punt van he..

Vreeberg

Pietersbergseweg 62
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De VILLA is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak belegd met rode Tuile ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)