Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St.Sebastiaanskerk in Herpen

Kerkelijk Gebouw

Rogstraat 2
5373AT Herpen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e eeuw (toren) 15e eeuw kerk 1300 14e eeuw (toren) 15e eeuw kerk


Beschrijving van St.Sebastiaanskerk

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St.Sebastiaan, bestaande uit een 14e eeuwse toren, vlak opgaande, het muurwerk met blindnissen verlevendigd; een gotisch koor uit het einde van de 15e eeuw, en een neogotisch schip, in 1907 gebouwd door C.Franssen ter vervanging van een veel lager schip. Het uitwendig sober behandelde koor is overkluisd door een rijk netgewelf waarvan de schalken neerkomen op gebeeldhouwde vergulde koppen. Dit gewelf toont een rijke, zwaar opgehaalde, beschildering met heiligen-figuren, passie-emblemen en rankornament, schenking van Philips van Cleve Ravenstein (overleden 1521), wiens wapen in een der gewelfschelpen prijkt. Het grotendeels neogotische schip is driebeukig, met bundelpijlers en triforium. Tegen de oostwand der zijbeuken komen de gewelfribben evenals in het koor neer op gebeeldhouwde vergulde koppen. De kerk bezit een 13e eeuwse hardstenen doopvont, waarvan de met koppen en evangelistensymbolen versierde kuip rust op een vernieuwde, door vier zuiltjes omgeven schacht en voet. In het torenportaal een 15e eeuwse Nederlandse Calvariegroep, oorspronkelijk tot een triomfbalk behorende, gepolychromeerd (een kopie op de neogotische triomfbalk voor het koor, een tweede kopie op het kerkhof). Klein gepolychromeerd beeld van St.Sebastiaan uit plm 1500. Barok Mariabeeld uit plm 1700. Beeld van St.Anna te drieën, gepolychromeerd, plm 1500, afkomstig uit de St.Annakapel van Groot- Koolwijk. Eikenhouten klokkenstoel met klok van G. de Hintum, 1432, diam. 124,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1920, voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St.Sebastiaanskerk in Herpen

Kapelanie/Burgemeesterswoning

Rogstraat 1
Herpen (Gemeente Oss)
Inleiding Het WOONHUIS Rogstraat 1, oorspronkelijk café, later burgemeesterswoning en woning annex beschuitfabriek Van Zuylen, is een pand..

Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis

Hamstraat 8
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis, XIX A.

Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk

Hamstraat 4
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk uit XIX A.

Pastorie, tegenwoordig woonhuis

Grotestraat 58
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalige R.K. PASTORIE van Huisseling, gebouwd in 1878 door pastoor Van Gils, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige pand staat..

Grafhuisje

Bij Kerk
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)