Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraai huis met hoog schilddak in Ravenstein

Woonhuis

Winkelstraat 12
5371AV Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1808 (gevelsteen)


Beschrijving van Fraai huis met hoog schilddak

Fraai HUIS met hoog schilddak. Roze gepleisterde lijstgevel, ramen met kleine roedenverdeling, ingangspartij in empire stijl met deur uit die tijd. Kroonlijst op consoles dakkapel. Gevelsteen: '1808 den 19 july is den eersten steen gelegd door de jonge juffrouw T.F.W. Serwier'. Stoep van gele steentjes. Is aangebouwd tegen een oud pand dat tussen dit en Walstraat 3/5 ingeklemd staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Fraai huis met hoog schilddak in Ravenstein

Groot herenhuis

Winkelstraat 8
Ravenstein (Gemeente Oss)
Groot herenhuis, midden XIX.

Op de hoek van de walhoek

Nieuwstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Op de hoek van de Walhoek. Oorspronkelijk brouwerij (koopacte 1621). Bestaat uit twee PANDEN en twee SCHUREN. Het linker pand met hoge kel..

Huis met rood hoog zadeldak en grijsgepleisterde zijtopgevels

Landpoortstraat 1
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met rood hoog zadeldak en grijsgepleisterde zijtopgevels.

De Lierre

Landpoortstraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis "Le Lierre", met dwars zadeldak, eenvoudige lijstgevel met witte omgangsomlijsting (XIX a); schuiframen.

Woonhuis, tegenwoordig postkantoor

Landpoortstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalig HERENHUIS van burgemeester en bierbrouwer A.A.C.T. van Claarenbeek, gebouwd omstreeks 1885 in eclectische stijl. Het vo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)