Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Luciakerk in Ravenstein

Kerkelijk Gebouw

St. Luciastraat 1
5371AS Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1735


Beschrijving van Sint Luciakerk

ROOMS-KATHOLIEKE KERK van St. Lucia. Zijgevel en toren aan de Marktstraat. Gebouwd in 1735, sterk gematigde Duitse Barok. Schip op vierkante plattegrond met uitgebouwd koor waartegen een achtkante toren, bekroond door een zelfde lantaarn als het mansardedak der kerk. Boven de ingang als salvegarde het wapen Karel Philips van de Pfaltz-Neuburg, graaf van Megen en Ravenstein. In de afgeschuinde hoeken van het schip nissen met beelden. Inwendig koepelgewelf van stuc met moderne beschildering. Decoratief meubilair uit de bouwtijd: statig hoogaltaar, preekstoel, banken, die in het koor met rijkgesneden rugschotten. De bijbehorende zijaltaren plm 1950 gesloopt. Vier goed gesneden biechtstoelen, twaalf houten Apostelbeelden, vroeg XIXe eeuwse geschilderde kruiswegstaties, schilderij van de Graflegging (XVIII). Hardstenen achtkante doopvont (XV). Eiken beeld van de moeder Gods, plm 1500, goed werk van de Nederrijnse school. Weelderig meest XVIIIe eeuws zilverwerk. Grafsteen (XVIIIb) voor de fiscaal Joh. Fr. van Willigen. Verschillende houten reliekhouders (XVIIIa) witgeverfd en dele. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1866 gemaakt door F.C. Smits met gebruikmaking van ouder materiaal (midden 18e eeuw). Eikenhouten klokkenstoel uit de 18de eeuw, met klok van Petit en Fritsen, 1912, diam. 45 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, 1914. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32337
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Luciakerk
Voorgevel Sint-Luciakerk
Voorgevel Sint-Luciakerk
Plaats Ravenstein
Denominatie Rooms-Katholiek
Gebouwd in 1735
Gewijd aan Lucia van Syracuse
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32337
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Duitse Barok
Lijst van rijksmonumenten in Ravenstein
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Luciakerk is een rooms-katholieke kerk te Ravenstein die gebouwd is in 1735. De voorganger van deze kerk was een veel kleinere Jezuïetenkerk die in 1609 gebouwd werd na een grote stadsbrand. De Sint-Luciakerk is gebouwd met de opbrengsten van de Ravensteinse Loterij.

Geschiedenis

Het wapen van Karel Philips van Palts-Neuburg

Het bijzondere aan deze kerk is dat ze in barokstijl is gebouwd, en zelfs de enige katholieke kerk in de noordelijke Nederlanden is die in deze stijl is opgetrokken. Reden hiervoor is het feit dat in het Land van Ravenstein godsdienstvrijheid heerste zodat er katholieke kerken gebouwd konden worden. In andere delen van de Republiek der Nederlanden moest men zich met schuurkerken of schuilkerken behelpen. Ook het feit dat Ravenstein eigendom was van de graven van Palts-Neuburg speelde hierbij een rol. Het was de toenmalige heer Karel III Filips van de Palts die opdracht gaf om de kerk te bouwen. Zijn wapen bevindt zich boven de ingang van de kerk.

Gebouw

Koepel van de Sint-Luciakerk

Het schip van de kerk heeft een vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden. Aan de buitenkant hiervan bevinden zich nissen waarin beelden staan. Het schip is overdekt door een koepel met mansardedak. Tegen het uitgebouwde koor bevindt zich een achthoekige toren. In de zijgevels zijn gebrandschilderde ramen van Pierre van Rossum aangebracht.

Interieur

Voorzijde Sint-Luciakerk met de Marktstraat op de voorgrond

Het interieur kenmerkt zich door een gestuct koepelgewelf met een moderne schildering door Jos ten Horn en Piet Coppens. Het hoogaltaar, de preekstoel, de biechtstoelen en de banken stammen uit 1735. De zijaltaren zijn in de 2e helft van de 20e eeuw echter gesloopt. Ook het orgel stamt van omstreeks 1735 en het werd waarschijnlijk gebouwd door Matthijs van Deventer. In 1834 en 1866 werd het orgel uitgebreid door Franciscus Cornelius Smits.

De kerk bevat beelden van de twaalf apostelen (ca 1906), een Mariabeeld uit ongeveer 1500 en kunstwerken van de Nederrijnse school. De kerkschatten omvatten veel 18e-eeuws zilverwerk.

In de kerk bevindt zich het graf van Johan Frans van Willigen en zijn vrouw Maria[1].


Monumenten in de buurt van Sint Luciakerk in Ravenstein

Verdeel- en schakelkast

Sint Luciastraat 3 (tegen gevel)
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Voor de gevel van Sint Luciastraat 3 bevindt zich een VERDEEL- of SCHAKELKAST van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Ma..

Stadspomp

Marktplein
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een markant op het eeuwenoude Ravensteinse marktplein gesitueerde STADSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende e..

Kapel

St. Luciastraat 5
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding De aan Sint Jozef gewijde sobere neo-romaanse eenbeukige R.K. KAPEL, met rechthoekige plattegrond en driezijdig gesloten absis, ..

Pastorie

St. Luciastraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding De R.K. PASTORIE, gelegen direct ten noordwesten van de R.K. Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument), is gebouwd omstreeks 1900 in n..

Bijgebouwtje

Marktstraat 13
Ravenstein (Gemeente Oss)
Bijgebouwtje van de R.K. kerk in vroeg neogotische trant, plm 1840, met witte ijzeren "suikerbrood"-roeden in de spitsboogvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven