Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Onvermoeide in Raamsdonksveer

Molen

De Bossen 23
4941JS Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890 / 1974


Beschrijving van De Onvermoeide

Ronde stenen stellingkorenmolen "De Onvermoeide" gebouwd 1890. In de korfboog boven de inrijdeuren aan de Westkant van de molen is een sluitsteen geplaatst van Bentheimer zandsteen met als inscriptie "De eerste steen gelegd door W.A. Martens 15 April 1890". Fraai gelegen aan de n.o. zijde van de dorpskom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32295
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Onvermoeide
De Onvermoeide (2012)
De Onvermoeide (2012)
Basisgegevens
Plaats Raamsdonksveer
Bouwjaar 1890 / 1974
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 25 m.
Functie korenmolen en schorsmolen
Bestemming  Het malen van graan, op vrijwillige basis
Monumentnummer  32295
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Meer informatie over de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Onvermoeide is een ronde stenen koren- en schorsmolen aan de Hoevendijk in de Noord-Brabantse stad Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg). Het is een flinke ronde stenen stellingmolen

Geschiedenis

In Raamsdonksveer was tot 1890 geen windmolen aanwezig; wel was er een rosmolen. De Onvermoeide is de enig overgebleven windmolen van de twee concurrerende molens die op korte afstand van elkaar werden gebouwd; de andere molen heette Zeldenrust en is in 1991 gesloopt. De Onvermoeide was eigendom van de familie Martens, die al in 1900 op motorkracht maalden en al in 1908 met een elektromotor. De Onvermoeide stond eigenlijk al voor de Tweede Wereldoorlog stil. In 1944 explodeerde een granaat op de luizolder, wat veel schade opleverde. De molen werd in 1947 onttakeld en pas aan het eind van de jaren 60 van de 20e eeuw werd een restauratieplan gemaakt. De onderdelen voor de restauratie kwamen uit een gesloopte molen in Rijen, die beter pasten in De Onvermoeide dan in de molen Zeldenrust. De gemeente kocht De Onvermoeide in 1970 aan; de restauratie was in 1974 voltooid. Na de restauratie ging de molen weer draaien, en af en toe ook malen. In 2008 was de molen in een dusdanige toestand dat draaien overantwoord werd en is de molen stilgezet. In 2011/2012 is de molen gerestaureerd en op 1 september 2012 werd de molen weer opnieuw in gebruik gesteld.

Technische details

De Onvermoeide heeft een vlucht van 26 meter van Oudhollandse vorm. De molen heeft twee koppel maalstenen en daarnaast een koppel stenen dat vroeger in gebruik was als schorsmolen, maar nu is ingericht als normaal steenkoppel. Een derde koppel, ingericht voor motoraandrijving, is aanwezig; de bijbehorende motor echter niet meer.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], De Onvermoeide in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 278Monumenten in de buurt van De Onvermoeide in Raamsdonksveer

Nederlands Hervormde Kerk

Emmastraat 13
Raamsdonksveer (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De NEDERLANDS HERVORMDE KERK is gesitueerd aan de noordoostelijke zijde van de Emmastraat, in het centrum van Raamsdonksveer. De ..

Voormalig postkantoor met woonhuis

Wilhelminalaan 4
Raamsdonksveer (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding Het voormalige POSTKANTOOR met WOONHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Wilhelminalaan. Het postkantoor werd omstree..

Villa Chartroise

Heereplein 10
Raamsdonksveer (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De voormalige VILLA "Chartroise" van de familie Heere is gesitueerd aan de zuidzijde van het Heereplein, in het centrum van het d..

Villa

Wilhelminalaan 5
Raamsdonksveer (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De VILLA is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Wilhelminalaan, een belangrijke doorgaande weg door Raamsdonksveer, waarlan..

Een met steen beklede lunet, behorende tot het vestingstelsel van Geertruidenberg

Lunet
Raamsdonksveer (Gemeente Geertruidenberg)
Een met steen beklede lunet uit 1833-'37, behorende tot het vestingstelsel van Geertruidenberg.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)