Herberg "Koppelpaarden" in Raamsdonk

Schansstraat 41
4944AG Raamsdonk (gemeente Geertruidenberg)

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw 1875 vierde kwart 19e eeuw

Beschrijving van Herberg "Koppelpaarden"

V.m. herberg "Koppelpaarden"; in schoon metselwerk opgetrokken pand (XIXd) zonder verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt wolfdak (nok//straat) met schoorstenen aan de nokeinden. In de linker zijgevel met gepleisterde plint drie getoogde T-ramen op de b.g. en twee T-ramen op zolderhoogte; geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een gepleisterde plint met verdiepte velden, hoekpilasters en een middenrisaliet, waarin een (vernieuwde) dubbele deur met getoogd bovenlicht, en met aan weerszijden twee getoogde T-ramen; deur en vensters omsloten door geprofileerde stuclijst met oren en verhoging boven het midden; gevel afgesloten door een - bij de hoekpilasters gekorniste - kroonlijst met consoles, verhoogde omlijste velden en sierlijst langs goot, en boven het middenrisaliet segmentvormig oplopend tegen de dakkapel met getoogd T-raam en bekroond door een getoogde en in het midden verhoogde deklijst, waarop aan beide uiteinden een zittend figuurtje. De jongere uitbreiding aan de achterzijde valt niet onder de bescherming. Eenvoudig, maar relatief zeer rijk gedecoreerd voorbeeld van een laat 19e eeuwse dorpsherberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)