Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Bavokerk in Raamsdonk

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
4944XD Raamsdonk (gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889
Architect: Carl Weber


Beschrijving van Sint-Bavokerk

St. Bavo, geconsacreerd 1889, Ch. Weber. Kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij, waarbij zowel de eindgevels van het transept als het koor een apsis met omgang hebben. Koepeltoren op pendentiefs boven de achthoekige kruising, westtorens onvoltooid. Het in verscheidene kleuren baksteen uitgevoerde interieur heeft een alternerend stelsel van pijlers en zuilen. Koepelgewelven over het schip. In de toren is het oude mechanische torenuurwerk, in complete staat, nog aanwezig, 1894, buiten gebruik gesteld. Orgel in 1930 vervaardigd door B. Pels & Zonen met twee manualen en pedaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32280
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bavokerk
Sint-Bavokerk
Sint-Bavokerk
Plaats Raamsdonk
Denominatie Rooms-Katholiek
Gebouwd in 1888
Gewijd aan Bavo van Gent
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32280
Architectuur
Architect(en) Carl Weber
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode neoromanogotisch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bavokerk is de katholieke parochiekerk van Raamsdonk. Architect was Carl Weber. Ze stamt uit 1888 en is gelegen aan Kerkplein 2.

Geschiedenis

De Raamsdonkse katholieken raakten hun Lambertuskerk definitief kwijt in 1609. Zij konden pas vanaf 1690 gebruikmaken van een schuurkerk in de Waspikse buurtschap Benedenkerk. In 1787 mochten zij ook in Raamsdonk een schuurkerk inrichten. Deze bevond zich aan de Bergenstraat en ze was gewijd aan Sint-Bavo. Hoewel de katholieken in 1798 nog een poging deden hun oude Lambertuskerk terug te krijgen, werd dit niet gehonoreerd. Wél kregen zij een financiële schadeloosstelling.

In 1886 begon men met de bouw van de nieuwe Sint-Bavokerk, die in 1888 werd ingewijd. In 1969 werden verlichte wijzerplaten op de koepel aangebracht en van 2010 - 2011 werd de kerk ingrijpend gerestaureerd.

Gebouw

De Sint-Bavo werd ontworpen door architect Carl Weber en geldt als een hoogtepunt in zijn oeuvre. Het betreft een kruisbasiliek in neoromanogotische stijl. Kenmerkend is de hoge koepel die enigszins disproportioneel aandoet. Dit is te wijten aan het feit dat de twee westtorens, waarin oorspronkelijk was voorzien, door geldgebrek nimmer zijn afgebouwd.

De kerk bezit een verguld koperen monstrans uit de 17e eeuw. Er zijn twee orgels: een Pels-orgel uit 1930 en een Verschueren-orgel uit 1986.

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint-Bavokerk in Raamsdonk

Pastorie van Sint-Bavokerk

Kerkplein 1
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De PASTORIE van de R.K. Sint Bavokerk te Raamsdonk is gesitueerd ten oosten van de kerk, aan een ovaalvormig plein. De pastorie w..

Adrianushuis

Kerkplein 5
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding Het KLOOSTER annex BEJAARDENTEHUIS en BASISSCHOOL voor meisjes, bekend als het "Adrianushuis", is gesitueerd in de kern van Raams..

Heilig Hartbeeld

-
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding Het HEILIG HARTBEELD bevindt zich aan de westzijde van een grasplantsoen, dat het centrum vormt van het Kerkplein, dat wordt omge..

Sint Leoschool

Kerkplein 7
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De R.K. BASISSCHOOL voor jongens is gesitueerd aan de westelijke zijde van het kerkplein, in het centrum van Raamsdonk. De "Sint ..

Langstraatboerderij

Kerkstraat 41
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Karakteristieke boerderij van het langstraattype, begin 18e eeuw. Woonhuis en stal in elkaars verlengde onder een rieten wolfdak. Voorgevel ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)