Heilige Kruisverheffing in Raalte

Architect: A. Tepe

(1 recensie)

Beschrijving van Heilige Kruisverheffing

H. Kruisverheffing, 1891-1892 door A. Tepe. Driebeukige bakstenen HALLENKERK met toren, sterk verwant aan Tepe's St. Nicolaaskerk te IJsselstein. Hoogaltaar in neogotische stijl uit het atelier van F.W. Mengelberg. Kalkstenen retabel met reliefs en pinakels, houten luiken met beschildering. Twee zijaltaren, eveneens uit het atelier Mengelberg met houtsculptuur in de retabels en beschilderde luiken. In de apsis van het hoogkoor vijf gebrandschilderde neo-gotische ramen. Mechanisch torenuurwerk. Is buiten gebruik gesteld. Drieklaviers, pneumatisch orgel, gemaakt door de firma Adema in 1927, oorspronkelijk gemaakt voor de RK Sint Michaelskerk te Zwolle, in 2008 aangekocht voor herplaatsing in Raalte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Heilige Kruisverheffing
4
Recensie door: ()
Ik ben afgelopen woensdag in de Kruisverheffing in Raalte geweest. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtig bouwwerk uit de 19e eeuw is. Het is zeker een aanrader voor mensen die er nog niet heen geweest zijn. Het is een erg lichte en versierde kerk met ontzettend veel kunstwerken. Ik hoop dat dit bouwwerk en tevens heilige plek nooit verloren zal gaan!