Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Kruisverheffing in Raalte

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 6
8102EA Raalte
Overijssel

Bouwjaar: 1891-1892
Architect: A. Tepe

(1 recensie)

Beschrijving van Heilige Kruisverheffing

H. Kruisverheffing, 1891-1892 door A. Tepe. Driebeukige bakstenen HALLENKERK met toren, sterk verwant aan Tepe's St. Nicolaaskerk te IJsselstein. Hoogaltaar in neogotische stijl uit het atelier van F.W. Mengelberg. Kalkstenen retabel met reliefs en pinakels, houten luiken met beschildering. Twee zijaltaren, eveneens uit het atelier Mengelberg met houtsculptuur in de retabels en beschilderde luiken. In de apsis van het hoogkoor vijf gebrandschilderde neo-gotische ramen. Mechanisch torenuurwerk. Is buiten gebruik gesteld. Drieklaviers, pneumatisch orgel, gemaakt door de firma Adema in 1927, oorspronkelijk gemaakt voor de RK Sint Michaelskerk te Zwolle, in 2008 aangekocht voor herplaatsing in Raalte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32265
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Heilige Kruisverheffing
4
Recensie door: ()
Ik ben afgelopen woensdag in de Kruisverheffing in Raalte geweest. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtig bouwwerk uit de 19e eeuw is. Het is zeker een aanrader voor mensen die er nog niet heen geweest zijn. Het is een erg lichte en versierde kerk met ontzettend veel kunstwerken. Ik hoop dat dit bouwwerk en tevens heilige plek nooit verloren zal gaan!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Basiliek van de heilige Kruisverheffing
Raalte: Basiliek van de Heilige Kruisverheffing
Raalte: Basiliek van de Heilige Kruisverheffing
Denominatie Rooms-Katholiek
Gebouwd in 1892
Gewijd aan Heilig Kruis en Antonius van Padua
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32265
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Stijlperiode neogotiek
Titelkerk
Aartsbisdom Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basiliek van de heilige Kruisverheffing aan de Kerkstraat in Raalte is een rooms-katholieke basiliek in neogotische stijl. De H. Kruisverheffing is in de jaren 1891-1892 gebouwd naar ontwerp van Alfred Tepe. Hij ontwierp een driebeukige hallenkerk met toren, sterk gelijkend op de Sint-Nicolaasbasiliek te IJsselstein en net als die kerk beïnvloed door de St. Lamberti in Münster. De inrichting werd verzorgd door leden van het St. Bernulphusgilde. De kosten voor de bouw van de kerk, die in eigen beheer werd uitgevoerd, bedroegen 148.284,84½ gulden.

De kerk werd op 19 oktober 1892 door mgr. P.M. Snickers, aartsbisschop van Utrecht, geconsacreerd. Naast het patrocinium van het Heilig Kruis kwam nu ook het patronaat van de heilige Antonius van Padua. De kerk kreeg al gauw de koosnaam 'De Kathedraal van Salland'. In 1955 zijn de wijzerplaten boven de galmgaten aangebracht en een vierde wijzerplaat aangebracht aan de zijde van het schip van de kerk. Om lekkages te voorkomen zijn in 1966 de dakkapellen verdwenen door er een plat dak overheen te plaatsen. De kerk is in 1974 op de monumentenlijst geplaatst. Ook in dat jaar werd het carillon in de 79 meter hoge toren van de kerk in gebruik genomen.

Verheffing tot basiliek

H. Kruisverheffing Raalte wapen.svg

Aan het kerkgebouw is door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst op 25 april 1992 de eretitel van basilica minor toegekend. Kardinaal Simonis heeft de verheffing tot basiliek geproclameerd in de viering rond het honderdjarig bestaan van de kerk. Op 12 januari 1993 werd een wapen verleend met de beschrijving: "Doorsneden; I in sabel, schuingekruist een conopeum van goud, waarvan het scherm gebaand van goud en keel, met volants van hetzelfde, om en om, en een tintannabulum van goud, waarin een klokje van zilver; II gedeeld; a in azuur , een latijns klaverkruis van goud; b in sabel een kruis, in elk kwartier vergezeld van een korenaar, alles van goud. Devies : IN HOC SIGNO VINCES in zwarte letters op een wit lint." In a het wapen van Raalte.[1]


Monumenten in de buurt van Heilige Kruisverheffing in Raalte

Octogonale kapel onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving Octogonale KAPEL onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes. De acht zijden worden door middel van ste..

Lijkenhuisjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving In de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek twee identieke LIJKENHUISJES opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met ..

Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie

Kerkstraat 8
Raalte
Omschrijving PASTORIE met rechts (oost) een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie. Het pand is over twee bouwlagen opgetrokken in rode..

Winkel-woonhuis

Herenstraat 1
Raalte
Winkel-woonhuis, in aanleg vermoedelijk daterend van omstreeks het midden van de 19e eeuw; winkelpui uit 1915. Traditioneel vormgegeven (v..

Plaskerk, Nederlands Hervormde Kerk

de Plas 7
Raalte
N.H. Kerk. Eenbeukig laatgotisch gebouw. Het koor en het bredere schip zijn uitwendig grotendeels gepleisterd; het overwelfde koor (XV) heef..

Kaart & Routeplanner