Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten Dorpskerk: zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip in Pijnacker

Kerkelijk Gebouw

Koningshof 3
2641GT Pijnacker (gemeente Pijnacker Nootdorp)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Restanten Dorpskerk: zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip

Ned. Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk zijn bij de bouw van de neo-gotische kerk in 1892 bewaard gebleven: de funderingen, waarop de nieuwe kerk is opgetrokken, en de zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip. Tweeklaviers orgel, in 1830 gemaakt door H.Knipscheer. Klokkenstoel met klok van G. van Hyntym uit 1434, diam. 118 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32257
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk van Pijnacker
Herbouwde kerktoren
Herbouwde kerktoren
Plaats Pijnacker
Gebouwd in 1890-1892
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  32257
Architectuur
Architect(en) A. Henkemans
Toren Herbouwd in 2000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De dorpskerk van Pijnacker is een Nederlandse Hervormde Kerk in het oudste (en hoogst gelegen) deel van het dorp. Het kerkgebouw stond oorspronkelijk tegen de toren aan. Toen het kerkgebouw in 1890 werd herbouwd werd het gebouw op 4 meter afstand van de toren gesitueerd vanwege de scheefstand van de toren.

Kerkgebouw

De kerk is een rijksmonument vanwege de bewaard gebleven funderingen van de eerdere kerk op deze locatie, en de zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip.[1]

Toren

De oorspronkelijke toren werd gebouwd rond 1230. In 1939 was de scheefstand van de toren 1,32 meter, gemeten op 25 meter hoogte[2]. In 1940 stortte de toren in. De huidige toren werd herbouwd en op 5 april 2001 officieel geopend. Anno 2010 is de 'Stichting Klank en Beeld' eigenaar van de toren.

Begraafplaats

Achter de kerk ligt de begraafplaats Koningshof dat is aangelegd in 1829.


Monumenten in de buurt van Restanten Dorpskerk: zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip in Pijnacker

Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekplaten, vlech ..

Kerkweg 88
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekpla..

Boerderij "Acht is meer dan duizend". Hoeve, gedateerd in het metselwerk van de voorgevel. Het woongedeelte draagt een rieten wolfdak, is rechts onder ..

Kerkweg 56
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
BOERDERIJ "Acht is meer dan duizend". Hoeve, gedateerd in het metselwerk van de voorgevel 1656. Het woongedeelte draagt een rieten wolfdak, ..

Boerderij met links een onderkelderde opkamer, waarin vensters met middenstijlen en luikjes. Keldervensters in getoogde omlijstingen. Rieten wolfdak

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding Zeventiende-eeuwse boerderij behorende bij een complex waartoe ook een negentiende-eeuwse wagenschuur, een hek en een hooiberg be..

Boerderij "Vredebest": wagenschuur

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding WAGENSCHUUR behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook het toegang..

Boerderij "Vredebest": toegangshek

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding ToegangsHEK behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagensc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)