Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Putten

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 11
3881BH Putten
Gelderland


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. In oorsprong laat-gotische, eenbeukige dorpskerk uit de 15e eeuw, met driezijdig gesloten, door kruisribgewelven overdekt koor. Vermoedelijk 16e eeuwse, rechtgesloten noordbeuk. Een kapel en sacristie aan de zuidzijde werden in 1932 gesloopt ten behoeve van uitbreiding van het schip in quasi gotische vormen. Aan de noordzijde eveneens storende aanbouwen. Van het oude meubilair is onder meer van belang: een eiken preekstoel uit 1624 en een tekstbord uit 1691. Doophek XVIIa. Een verbouwing van het inwendige vond plaats in 1965-'66, waarbij men het oude meubilair handhaafde en een vijftal gave 17e eeuwse zerken ontdekt werd die een nieuwe plaats in de kerk gekregen hebben. Tweeklaviers orgel van C.G.F. Witte uit 1860, in 1974 door fa. Leeflang gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32222
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Putten

Eenvoudige, bakstenen toren

Kerkplein 11
Putten
De eenvoudige, bakstenen toren van de Ned. Herv. Kerk maakt een 16e eeuwse indruk en bestaat uit drie geledingen, waarvan de bovenste galmga..

Voormalige slagerij

Dorpsstraat 13
Putten
Inleiding Voormalige SLAGERIJ naar ontwerp van architect JOH.KORTLANG te Ermelo, in opdracht van de meester-slager S. Klarenbeek gelegen in..

Boerderij met jaartalankers in de voorgevel

Postweg 2
Putten
Boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1868. Met pannen gedekt wolfdak; vensters met luiken en 20-ruits en zesruitsschuiframe..

Het Hert

Halvinkhuizerweg 3
Putten
Korenmolen "Het Hert". Aan de zuidzijde van het dorp een achtkante stellingmolen op gemetselde voet en met houten, met riet gedekte bovenbou..

Eenvoudige veluwse boerderij, onder een hoog met riet en pannen gedekt wolfdak en met gepleisterde gevels

Putterbrink 2
Putten
Eenvoudige Veluwse boerderij, van karakter XIXb, onder een hoog met riet en pannen gedekt wolfdak en met gepleisterde gevels. De voorgevel h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)