Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Spriel in Putten

Kasteel Buitenplaats

Garderenseweg 146
3881NC Putten
Gelderland


Beschrijving van Groot Spriel

Groot Spriel. In 1880 gebouwd landhuis in neorenaissancevormen. Bakstenen gebouw, rijk versierd met gecanneleerde en geblokte pilasters, gebogen en driehoekige frontons en, in de achtergevel, festoenen tussen consoles in het fries van de kroonlijst. Afgeknot schilddak met oeil-de-boeufs. De achtergevel heeft voor het rechter gedeelte een driezijdig uitgebouwde erker met balkon en, in de gevel daarboven te weerszijden van het vensters pilasters, waartussen nissen met borstbeelden. Tegen de rechter zijgevel een uitgebouwde tuinkamer met boogvensters tussen geblokte dubbele pilasters en bekroond door een balustrade. In 1907 werd het gebouw uitgebreid met een zware hoektoren naast de voorgevel met uitgebouwde traptoren, gepleisterde hoekkettingen en afgeknot tentdak met balustrade bekroond. Interieurs uit de bouwtijd met betimmeringen, schouwen, deuromlijstingen en plafonds in neorenaissancestijl. Nabij het huis een koetshuis in neorenaissance-stijl met vooruitspringende middenpartij onder mansardedak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groot Spriel
Groot Spriel.jpg
Locatie Garderenseweg 150, Putten
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 39′ OL
Oorspr. functie landhuis
Opening 1882
Bouwstijl neorenaissance
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 32217
Architect L. A. van Essen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Groot Spriel is een landgoed met kasteel in neorenaissancestijl aan de Garderenseweg 150 in Putten in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het rijksmonument werd door architect Joannes Pannevis in 1882 gebouwd voor Wouter Blokhuis, een teruggekeerde administrateur uit Indië. Voorheen stond hier boerderij Veltwijck. Na zijn overlijden in 1895 wordt het huis verkocht aan Georg Baud die het in 1900 weer verkoopt aan het echtpaar Meijer-van Loghem uit Den Haag. In 1906 werd een 25 meter hoge toren gebouwd naar ontwerp van architect L.A. van Essen. Boven in deze zware hoektoren bevindt zich een groot uurwerk. Op de begane grond bevinden zich verschillende kelderruimtes. Het monument heeft marmeren schouwen in jugendstil, hoge plafonds, glas in lood en is voorzien van bijzonder houtsnijwerk. In 1913 kwam het beheer in handen van landheer Johan Willem van Doorninck (1887-1968), die het landgoed tot 1968 bewoonde en liet uitbreiden. Na een brand tijdens filmopnamen in 1988 raakte het landhuis in verval.[1][2] In 1996 volgde een grote renovatie.

Landgoed

De buitenplaats van ongeveer 3,5 hectare heeft een park met wandelpaden, prieeltjes en een oude forellenvijver. In het sterrenbos van landschapsarchitect Dirk Wattez (1833-1906) zijn zichtassen aangelegd vanuit het landhuis. De hoofdingang bestaat uit een statige poort bij de oprijlaan naar het landhuis. Bij het landhuis horen een koetshuis en een theehuis bij een watervalletje. In het Speulderbos op het landgoed staat ook de Veluwse boerderij Klein Spriel.[3]


Monumenten in de buurt van Groot Spriel in Putten

't Leme Huus

Arnhemse Karweg 6
Putten
Veluws keuterijtje "'t Leme Huss" onder rieten wolfdak en met gepleisterde gevels. De voorgevel heeft vensters met luiken en goede roedenver..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Putten
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Het perceel wordt niet geheel maar met een gedeeltelijke bescherming b..

Terrein waarin 5 grafheuvels

-
Putten
Terrein waarin 5 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. De percelen worden niet geheel maar met een gedeeltelijke bescherming b..

Terrein waarin 2 grafheuvels en nederzettingssporen (o.m. besmeten aardewerk)

-
Koudhoorn (Gemeente Putten)
Terrein waarin 2 grafheuvels en nederzettingssporen (o.m. besmeten aardewerk). Datering: resp. Neolithicum en/of Bronstijd, IJzertijd en Mid..

Terrein waarin 8 grafheuvels

-
Krachtighuizen (Gemeente Putten)
Terrein waarin 11 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. De percelen worden niet geheel maar met een gedeeltelijke bescherming ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)