Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Puttergemaal in Putten

Weg En Waterwerk

Arlersteeg 30
3882RS Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Puttergemaal

"Puttergemaal" van de polder Arkemheen, Arlersteeg 32. Stoomgemaal met een scheprad, dat niet is overdekt. Machinehuis en ketelhuis naast elkaar, beide onder zadeldaken tussen puntgevels. Gietijzeren rondboogvensters in het ketelhuis, gietijzeren goot. Schoorsteen op lage sokkel. Gebouwd in 1885. Inventaris: In het machinehuis een eencilinder dubbelwerkende stoommachine met stoomschuif (Sepp & Co, Enschede, 1885, met toebehoren). Het vliegwiel is van gietijzer, evenals de tandwieloverbrenging, Het scheprad is van gietijzer en staal. In het ketelhuis een liggende ketel met een voorgang (Machinefabriek "breda", 1912) met toebehoren. Tot het complex van het Puttergemaal behoort ook een machinistenwoning, Arlersteeg 30. Gepleisterd vrijstaand pand onder zadeldak tussen puntgevels. Het complex is een gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een klein schepradgemaal uit de bloeiperiode van de schepradgemalen met normale, horizontale machines. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32211
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Puttergemaal in Putten

Klein Oldenaller

Oldenallerallee 5
Putten
Omschrijving onderdeel 8: 17e eeuwse hoeve onder rieten wolfdak. In de voorgevel 19e eeuwse vensters met luiken en schuiframen. In de link..

Kasteel Oldenaller

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oldenaller). In oorsprong 17de eeuws landhuis, vermoedelijk naar ontwerp van Jacob van Campen, opge..

Oldenaller: historische aanleg

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Tijdens de verbouwing van het huis rond 1850 is ook de omgeving grondig aangep..

Oldenaller: bouwhuis/oranjerie

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS/ORANJERIE (LINKS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één..

Oldenaller: (rechter) bouwhuis

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 4 Omschrijving BOUWHUIS (RECHTS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één bouwlaag..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)