Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burgerweeshuis in Purmerend

Gebouw

Willem Eggertstraat 7
1441CH Purmerend
Noord Holland

Bouwjaar: 1789


Beschrijving van Burgerweeshuis

BURGERWEESHUIS. Groot rechthoekig gebouw, waarvan het schilddak op de nokhoek geaccentueerd wordt door rijk bewerkte schoorstenen, elk bekroond met een windvaan. In de middentravee van de voorgevel een ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Daarboven een grote gepolychromeerde gevelsteen met een tekst op rijm, de voorstelling van spelende weeskinderen en het onderschrift: HET BURGERWEESHUYS Anno 1789. Boven de voorgevel drie dakkapellen met vleugelstukken en bekroningen met kuifstukken. In de gang Lodewijk XVI-stucwerk en een rococo-deuromlijsting. In de Regentenkamer geschilderd behang, XVIIId en een marmeren schoorsteenmantel in Lodewijk XV-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burgerweeshuis in Purmerend

Hoekhuis met klokgevel

Koemarkt 16
Purmerend
Hoekhuis met klokgevel, voorzien van natuurstenen aanzetkrullen XVIII. Ingang met bovenlicht tussen gegroefde pilasters met waaierornamenten..

Huis met klokgevel

Koemarkt 7
Purmerend
Huis met klokgevel, voorzien van terugspringende en gepleisterde delen in de vorm van ingezwenkte vleugelstukken. Gebeeldhouwde topbekroning..

Huis met klokgevel

Koemarkt 34
Purmerend
Huis met klokgevel, XVIII. Pui modern.

Kaaswaag

Kaasmarkt 16
Purmerend
Inleiding Voormalige KAASWAAG in neo-renaissancistische vormgeving gebouwd in 1882-1883 door stadsarchitect P. Mager op de plaats van een e..

Grote Kerk

Kaasmarkt 15
Purmerend
Grote Kerk der Ned. Herv. Gemeente, gebouwd 1851-1853 door W.A. Scholten ter plaatse van de in 1850 afgebroken laat-gotische kerk. Bakstenen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)