Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Poortugaal

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 90
3176PS Poortugaal (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw (bouw) ca. 1920-1934 (restauratie)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotisch bouwwerk, onderbouw toren XIV, verhoogd XV B; koor midden XV; dwarsschip en kapellen tegen de toren XV B; schip vervanging van een ouder, XVIa. Gerestaureerd ca. 1920-1934. Rechthoekig koor, driebeukig schip, waarvan de zijbeuken op iedere travee puntgevels met steekkapjes hebben. Eenvoudige bakstenen zuilen, tongewelven met trekbalken. Inventaris: ten dele laat-gotisch koorhek, preekstoel 1774, herenbanken en tekstborden (XVII), vele grafzerken. In het zuiderdwarsschip fresco, voorstellen het laatste Oordeel, ca. 1500. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1860 gemaakt voor de Armenkerk (Bethlehemskerk) te 's-Gravenhage. In 1977 aangekocht, gerestaureerd en geplaatst in Poortugaal. In de kerk opgesteld een klok van een anonieme gieter, 1525, diam. 116,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Poortugaal

Hoeve met dwars woongedeelte

Kerkstraat 25
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Mooie hoeve (XVIII) met dwars woongedeelte en op het rechter deel van de voorgevel een afgeknotte puntgevel met vlechtingen en sierankers. S..

Huisterp

-
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Huisterp

-
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Kooimast, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal

Welhoeksedijk 2
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding KOOIMAST, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal. De kooimast is gesitueerd aan de samenkomst van Welh..

Witgepleisterd huis van beganegrond met hoog schilddak. Zesruitsschuiframen met gegroefde middenstijlen. Schuur onder een dak met er naast het woonhui ..

Dorpsdijk 16
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Witgepleisterd huis (XIX A) van beganegrond met hoog schilddak. Zesruitsschuiframen met gegroefde middenstijlen. Schuur onder een dak met er..

Kaart & Routeplanner