Stadhuis van Oudewater in Oudewater

Visbrug 1
3421AH Oudewater

Bouwjaar: 1588 (bouw) 1887 (vernieuwd)

Beschrijving van Stadhuis van Oudewater

STADHUIS. Bakstenen gebouw, verlevendigd door natuurstenen banden, op rechthoekige plattegrond. Gebouwd 1588, zeer ingrijpend vernieuwd in 1887. Rijk behandelde renaissance-trapgevel met wapenstenen, frontons en Justitiabeeld. Gesneden deurkalf, houten kruiskozijn en borden met leeuwen. Op het dak een klokkenkoepeltje met luidklok van Pierre Hemony, 1699. Inwendig heeft het gebouw over de benedenverdieping halfronde gewelven; voorts oude balkenzolderingen en in de raadszaal balken met sleutelstukken, korbelen en muurstijlen. In de raadszaal een betimmering, 17e eeuw, alsmede een tafel en een bank, 17e eeuw. Voorts een wandkast en een 17e eeuwse schouw met natuurstenen hermen. Schoorsteenstuk met voorstelling van Justitia, 17e eeuw. Oude wapens, omstreeks 1575 en een schilderij door D. Stoop; het beleg van Oudewater, 1650. In de hal een oude tegelvloer. In de burgemeesterskamer een schouw met natuurstenen pilasters en zijwangen, eerste kwart 17e eeuw, haardplaat en tegels. Voorts een kast en betimmeringen, 17e eeuw. In de secretariskamer een betimmering, 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)