Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Oudewater in Oudewater

Gebouw

Visbrug 1
3421AH Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1588 (bouw) 1887 (vernieuwd)


Beschrijving van Stadhuis van Oudewater

STADHUIS. Bakstenen gebouw, verlevendigd door natuurstenen banden, op rechthoekige plattegrond. Gebouwd 1588, zeer ingrijpend vernieuwd in 1887. Rijk behandelde renaissance-trapgevel met wapenstenen, frontons en Justitiabeeld. Gesneden deurkalf, houten kruiskozijn en borden met leeuwen. Op het dak een klokkenkoepeltje met luidklok van Pierre Hemony, 1699. Inwendig heeft het gebouw over de benedenverdieping halfronde gewelven; voorts oude balkenzolderingen en in de raadszaal balken met sleutelstukken, korbelen en muurstijlen. In de raadszaal een betimmering, 17e eeuw, alsmede een tafel en een bank, 17e eeuw. Voorts een wandkast en een 17e eeuwse schouw met natuurstenen hermen. Schoorsteenstuk met voorstelling van Justitia, 17e eeuw. Oude wapens, omstreeks 1575 en een schilderij door D. Stoop; het beleg van Oudewater, 1650. In de hal een oude tegelvloer. In de burgemeesterskamer een schouw met natuurstenen pilasters en zijwangen, eerste kwart 17e eeuw, haardplaat en tegels. Voorts een kast en betimmeringen, 17e eeuw. In de secretariskamer een betimmering, 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32083
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Stadhuis van Oudewater in Oudewater

Visbrug met ijzeren hekken

Visbrug bij Visburg
Oudewater
Visbrug. Overkluizing van de Linschoten met ijzeren hekken.

Pand met trapgevel van het Zuidhollandse type

Kapellestraat 5
Oudewater
PAND met trapgevel van het Zuidhollandse type, eerste kwart 17e eeuw. Geprofileerde, natuurstenen waterlijsten, geprofileerde en geblokte ve..

Patronaatsgebouw St Antonius

Kapellestraat 1
Oudewater
Inleiding R.K. PATRONAATSSGEBOUW 'St Antonius', in 1916 in rationalistische stijl gebouwd, vertoont wat betreft materialen en vormgeving ke..

Pand met verdieping, lage bovenverdieping en verminkte kap

Havenstraat 2
Oudewater
PAND met verdieping, lage bovenverdieping en verminkte kap, begin 19e eeuw.

Pand op de hoek van de visbrug met verdieping en verminkte kap

Havenstraat 1
Oudewater
PAND op de hoek van de Visbrug met verdieping en verminkte kap, begin 19e eeuw. Boven de vensters rode strekken in het gele metselwerk.

Kaart & Routeplanner