Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudkatholieke Kerk Oudewater in Oudewater

Kerkelijk Gebouw

Leeuweringerstraat 12
3421AC Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Oudkatholieke Kerk Oudewater

Oud Katholieke Kerk. Zaalkerk met gestucadoorde gewelven, midden 19e eeuw, waarvoor neo-romaanse gevel, eind 19e eeuw. Tot de inventaris behoren: altaar met getorste zuilen en altaarstuk; de Aanbidding door de Drie Koningen, tweede helft 17e eeuw; twee beelden, voorstellend Maria en Jozef op consoles; gesneden communiebank, ca.1700 en koperen kroon, ca.1700. Zie verder Voorl. Lijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van de H.H. Michael en Johannes de Doper
Buitenaanzicht
Buitenaanzicht
Plaats Leeweringerstraat 12
Flag of Oudewater.svg Oudewater
Gebouwd in 1882
Gewijd aan Sint-Michaël
Johannes de Doper
Monumentnummer  32055
Architectuur
Architect(en) M.C. Van Wijngaarden
Stijlperiode Neoromaans
Interieur
Altaar Hoogaltaar in barokstijl
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oudkatholieke Kerk Oudewater is gebouwd in 1882 in neoromaanse stijl naar een ontwerp van architect M.C. Van Wijngaarden uit Woerden.

De Heilige Michaël en Johannes de Doper zijn de schutspatronen van deze kerk. Voorheen was deze kerk gevestigd aan de Markt, als schuilkerk. Het altaar in barokstijl en ook een gedeelte van het verdere interieur zijn hieruit afkomstig. De huidige kerk is gebouwd op de plaats van de voormalige Rooms-Katholieke schuilkerk en bevindt zich in de Leeuweringerstraat.

In maart 1881 verscheen bij de firma Rahms het bestek voor de bouw van de kerk en bijbehorende kosterswoning. Op 11 april 1881 vond de aanbesteding plaats. Hierop kwamen 15 reacties binnen. De hoogste prijsopgave was ƒ 18.275 en de laagste ƒ 13.693. Deze was van de firma Selms uit Woerden.[1] Deze firma kreeg dan ook de opdracht de kerk te bouwen. Voor de opgegeven prijs verzorgde Selms ook de afbraak van de oude kerk.

Aan de gevel van het gebouw bevindt zich een steen met het opschrift Deo Optimo Maximo, hetgeen betekent aan de verhevenste en allerhoogste God.

Tijdens de Kerstmis wordt een speciaal kazuifel gedragen door de pastoor of priester die deze mis leidt. Dit kazuifel is rood en toont geborduurde beeltenissen uit het leven van Jezus.

Achter de kerk bevindt zich een pastorietuin met een beeld van Sint-Michaël.

Orgel

De Oudkatholieke Kerk Oudewater heeft een Leichel-orgel uit ongeveer 1870, met een front bestaande uit houten imitatie-pijpen.[2]

Dispositie

Bourdon 8
Viola di gamba 8
Principal 4
Octav 2

Foto's

Zie ook


Monumenten in de buurt van Oudkatholieke Kerk Oudewater in Oudewater

Pastorie der oud-katholieke kerk

Leeuweringerstraat 10
Oudewater
Pastorie der Oud-Katholieke Kerk. Herenhuis met verdieping en zolderverdieping. Eenvoudige lijstgevel, midden 19e eeuw, met deuromlijsting e..

Waag (Oudewater)

Leeuweringerstraat 2
Oudewater
WAAG. HOEKPAND met renaissancetrapgevel uit 1595, ingrijpend hersteld en gereconstrueerd in 1938. Geprofileerde ontlastingsbogen op consoles..

Pand op de hoek van de Gasthuissteeg 'Arminiushuis'

Markt-Oostzijde 14
Oudewater
PAND op de hoek van de Gasthuissteeg 'Arminiushuis'. Pand met verdieping en zadeldak met aan de Marktzijde een rijk behandelde renaissancet..

Pand met trapgevel van het Zuidhollandse type

Donkere Gaard 4
Oudewater
PAND met trapgevel van het Zuidhollandse type, eerste kwart 17e eeuw. Geblokte en geprofileerde ontlastingsbogen, waarin metselmozaïek, gep..

Landgerekt pand onder schildpad

Leeuweringerstraat 11
Oudewater
Langgerekt PAND, 17e of 18e eeuw, onder schilddak en met voorgevel uit het derde kwart der 19e eeuw met cordonlijst en houten kroonlijst. Bo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)