Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag (Oudewater) in Oudewater

Gebouw

Leeuweringerstraat 2
3421AC Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1595 (bouw) 1938 (reconstructie)


Beschrijving van Waag (Oudewater)

WAAG. HOEKPAND met renaissancetrapgevel uit 1595, ingrijpend hersteld en gereconstrueerd in 1938. Geprofileerde ontlastingsbogen op consoles, gevuld met vlechtwerk; kruiskozijnen met luikjes en versierde toppilaster op gebeeldhouwde maskerkraagsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32053
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heksenwaag
Waaggebouw
Waaggebouw
Locatie Leeuweringerstraat 2, Oudewater
Thema Heksenvervolging
Gebouwd 1482
Personen
Directeur Jeanette Blake-Blonk
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32053
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De heksenwaag van Oudewater

De Waag van Oudewater wordt ook wel de heksenwaag genoemd, omdat hier van de 16de tot in de 18de eeuw personen werden gewogen die van hekserij werden beschuldigd.

Geschiedenis

De waag werd in 1482 gebouwd als goederenwaag. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit als heks veroordeeld.[1]

De personen die zich daadwerkelijk in Oudewater lieten wegen om aan te tonen dat zij geen heks waren, waren gering in aantal en voornamelijk uit de directe omgeving van Oudewater afkomstig. In 1987 kon op basis van de beschikbare bronnen uit de periode 1674-1743 van slechts 13 personen met zekerheid vastgesteld worden dat zij een certificaat ontvangen hadden waaruit bleek dat zij op grond van hun gewicht geen heks konden zijn. Ten tijde van de heksenprocessen in de gewesten Holland en Utrecht in de laatste decennia van de zestiende eeuw werd van de Heksenwaag geen gebruik gemaakt. De overheid in Oudewater voerde de weegproeven nog uit in een periode dat elders in de Republiek rechters weigerden om dergelijke testen waarmee van hekserij beschuldigden hun onschuld wilden bewijzen uit te voeren. Beschuldigingen van hekserij werden toen eerder als smaad dan als een serieus te nemen klacht beschouwd. Aangezien voor ieder certificaat betaald diende te worden hebben mogelijk economische motieven hierbij een rol gespeeld. Iedere weging betekende immers meer inkomsten voor de stad Oudewater.[2]

Museum

Tegenwoordig is de Heksenwaag een toeristische attractie. Bezoekers krijgen er een Certificaet van Weginghe waarop staat dat de gewogene niet te licht bevonden is en dus geen heks is. Op de bovenverdieping van het waaggebouw is een tentoonstelling over heksenvervolging in Europa ingericht.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Waag (Oudewater) in Oudewater

Pand op de hoek van de Gasthuissteeg 'Arminiushuis'

Markt-Oostzijde 14
Oudewater
PAND op de hoek van de Gasthuissteeg 'Arminiushuis'. Pand met verdieping en zadeldak met aan de Marktzijde een rijk behandelde renaissancet..

Pastorie der oud-katholieke kerk

Leeuweringerstraat 10
Oudewater
Pastorie der Oud-Katholieke Kerk. Herenhuis met verdieping en zolderverdieping. Eenvoudige lijstgevel, midden 19e eeuw, met deuromlijsting e..

Oudkatholieke Kerk Oudewater

Leeuweringerstraat 12
Oudewater
Oud Katholieke Kerk. Zaalkerk met gestucadoorde gewelven, midden 19e eeuw, waarvoor neo-romaanse gevel, eind 19e eeuw. Tot de inventaris b..

Pand met verdieping en schilddak

Markt-Oostzijde 10
Oudewater
Pand met verdieping en schilddak. Eenvoudige lijstgevel, midden 19e eeuw. Dakvenster met negenruitsraam.

Pakhuis onder pannen wolfdak, evenwijdig aan de straat

Gasthuissteeg 4
Oudewater
PAKHUIS, 17e of 18e eeuw, onder pannen wolfdak, evenwijdig aan de straat. Houten kruiskozijnen met onderluiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)