Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterhelft van een huis onder schilddak in Amsterdam

Woonhuis

Lauriergracht 51
1016RG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 17e eeuw


Beschrijving van Rechterhelft van een huis onder schilddak

Rechterhelft van een huis (XVII B) onder schilddak. Gevel met ten dele bewaard gebleven pilastergeleding (ionische reuzenorde). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 3205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Rechterhelft van een huis onder schilddak in Amsterdam

Pand geheel verbouwd en van een nieuw dak voorzien huis waarvan de gevel bij die verbouwing zijn merkwaardig uiterlijk heeft gekregen met smalle en br ..

Lauriergracht 82
Amsterdam
In de kern vermoedelijk 17e eeuws, in de 2e helft van de 19e eeuw geheel verbouwd en van een nieuw dak voorzien huis waarvan de gevel bij di..

Kapel de Voorzienigheid

Lauriergracht 41
Amsterdam
In 1882 naar ontwerp van A.C. Bleys gebouwde neogotische kapel, gesitueerd achter en in verbinding met het gelijktijdig uitgevoerde pand Lau..

Huis met twee klokgevels

Hazenstraat 6A
Amsterdam
Huis met twee klokgevels (XVIII a/b).

Pand met halsgevel

Lauriergracht 73
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIb).

Pand met klokgevel

Lauriergracht 74
Amsterdam
Pand met klokgevel (midden XVIII).

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)