Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middendeel van een uit drie onderdelen bestaand pand met verdieping en schilddak in Oudewater

Woonhuis

Leeuweringerstraat 15
3421AA Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Middendeel van een uit drie onderdelen bestaand pand met verdieping en schilddak

MIDDENDEEL van een uit drie onderdelen bestaand PAND met verdieping en schilddak. Eenvoudige gevel, derde kwart 19e eeuw, waarvan de houten kroonlijst over de belendende panden is doorgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32046
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Middendeel van een uit drie onderdelen bestaand pand met verdieping en schilddak in Oudewater

Rechterdeel van een uit drie onderdelen bestaand pand met verdieping en schilddak

Leeuweringerstraat 17
Oudewater
RECHTERDEEL van een uit drie onderdelen bestaand PAND met verdieping en schilddak. Eenvoudige gevel, derde kwart 19e eeuw, waarvan de houten..

Linker gedeelte van een uit drie onderdelen bestaand pand met verdieping en schilddak

Leeuweringerstraat 13
Oudewater
Linker GEDEELTE van een uit drie onderdelen bestaand PAND met verdieping en schilddak. Eenvoudige lijstgevel derde kwart 19e eeuw.

Landgerekt pand onder schildpad

Leeuweringerstraat 11
Oudewater
Langgerekt PAND, 17e of 18e eeuw, onder schilddak en met voorgevel uit het derde kwart der 19e eeuw met cordonlijst en houten kroonlijst. Bo..

Pand, met schilddak en gepleisterde gevel onder rechte lijst

Leeuweringerstraat 46
Oudewater
Pand, 17e eeuw, met schilddak en gepleisterde gevel onder rechte lijst. Zeven sierankers.

Hoekpand onder schilddak dat aan de achterzijde aansluit tegen een puntgevel

Donkere Gaard 13
Oudewater
Laat-middeleeuws HOEKPAND onder schilddak dat aan de achterzijde aansluit tegen een puntgevel. Aan de voorzijde een afgeknotte puntgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)