Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen in Ouderkerk aan den IJssel

Woonhuis

Dorpsstraat 34
2935AC Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen

Pand met eenvoudige puntgevel, midden 19e eeuw. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31985
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpsstraat 34 Ouderkerk aan den IJssel
Het pand aan de Dorpsstraat 34 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2011
Het pand aan de Dorpsstraat 34 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2011
Locatie
Locatie Ouderkerk aan den IJssel
Status en tijdlijn
Oorspr. functie herberg
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw 19e eeuw (huidige pand)
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31985
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Dorpsstraat 34 in de Zuid-Hollandse plaats Ouderkerk aan den IJssel is een monumentaal pand dat stond naast de vroegere herberg "de Prins van Oranje", nabij het veer over de Hollandse IJssel.

Geschiedenis

Het pand aan de Dorpsstraat 34 staat in de oude dorpskern van Ouderkerk. De eerste bewoner op dit perceel werd in 1487 genoemd.[1] Aan de overzijde van de Dorpsstraat staat op de hoek met de Kalverstraat de kerk van Ouderkerk en op de andere hoek het vroegere Ambachtshuis. In 1670 werd het buurhuis op de hoek naar het veer aangeduid als het huis waar de "Prins van Orange" uithangt.[2] Het huis aan de Dorpstraat 34 werd in de 18e eeuw "'t Gouden Varken" genoemd. In 1769 kwam het huis in het bezit van Jacob Knoop via zijn vrouw Barbara van den Berg. Hij kreeg in 1771 vergunning om de naastgelegen herberg De prins van Orange te exploiteren, mits hij deze herberg ook zou kopen. In 1774 verkochten zij "'t Gouden Varken", maar wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde, dat de straat voor het huis gebruikt mocht blijven worden om onder andere wagens, paarden, emmers te zetten, zolang zij in de naastgelegen herberg bleven wonen.[3] De herberg is later afgebroken om de toegang naar het veer te verbreden. Daardoor is het huis aan de Dorpsstraat 34 het hoekhuis naar de steiger geworden.

Het huidige pand aan de Dorpsstraat 34 dateert uit het midden van de 19e eeuw. De zesruitsvensters op de begane grond in de voorgevel zijn voorzien van luiken. Op de verdieping bevindt zich in de top van de puntgevel een vierruitsvenster. Het pand is sinds 1973 erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen in Ouderkerk aan den IJssel

Pand met ingezwenkte gevel. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam

Dorpsstraat 24
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
PAND met ingezwenkte gevel, gedateerd in een steen: 1686. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam.

Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen

Dorpsstraat 19
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker, 17e eeuw. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen.

Herenhuis, met verdieping en schilddak, waarop twee schoorstenen met windkappen

Dorpsstraat 21
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Herenhuis, omstreeks 1800, met verdieping en schilddak, waarop twee schoorstenen met windkappen. Statige lijstgevel met hardstenen plint, d..

Pand met gepleisterde puntgevel. Zeven sierankers, geprofileerde dekplaat op de top en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam

Dorpsstraat 22
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
PAND met gepleisterde puntgevel, 17e eeuw. Zeven sierankers, geprofileerde dekplaat op de top en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam.

Nederlands Hervormde Kerk

Kalverstraat 1
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Ned. Herv. kerk. Eenbeukige laatgotische kruiskerk met westtoren en vijfzijdig gesloten koor. De kerk ligt binnendijks. Door de dijkverhogi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)