Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen in Ouderkerk aan den IJssel

Woonhuis

Dorpsstraat 19
2935AB Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen

Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker, 17e eeuw. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31980
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpsstraat 19 Ouderkerk aan den IJssel
Dorpsstraat 19 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2012. Het is een zogenaamd dubbelpand, het rechterdeel met een ongepleisterde en het linkerdeel met een gepleisterde gevel
Dorpsstraat 19 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2012. Het is een zogenaamd dubbelpand, het rechterdeel met een ongepleisterde en het linkerdeel met een gepleisterde gevel
Locatie Ouderkerk aan den IJssel
Oorspr. functie woonhuis en bakkerij
Start bouw 15e eeuw (eerste bebouwing), in het huidige pand bevinden zich nog restanten uit de 17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 31980
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Dorpsstraat 19 in de Zuid-Hollandse plaats Ouderkerk aan den IJssel is een monumentaal pand dat gebouwd is naast het vroegere ambachtshuis.

Geschiedenis

Het pand aan de Dorpsstraat 19 is, evenals het buurpand op nummer 17, gebouwd op het zogenaamde kerkeweer, dat in het bezit is geweest van de kerk van Ouderkerk. De oudste bebouwing van de dorpskern Ouderkerk ontwikkelde zich rond dit gebied. Al in 1494 is er sprake van een huis op deze plaats.[1] In 1643 werd er een erf van deze woning afgesplitst. In 1646 werd het huis in twee delen gesplitst.[2] Deze splitsing werd in 1881 weer ongedaan gemaakt. De twee afzonderlijke delen van het pand zijn goed herkenbaar. In het huidige pand zijn nog restanten te vinden van de bebouwing uit de 17e eeuw. In de 19e eeuw was er een bakkerij in het pand gevestigd. Daaraan dankt het pand de naam "d' Ouwe Backerij". Aanvankelijk bevond de bakkerij zich in het rechterdeel. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bakkerij verplaatst naar het linkerdeel en werd het rechterdeel gebruikt als woonhuis. In 2000 werd het pand gerestaureerd en daarna, vanaf 2004, verhuurd aan de historische vereniging "Ouderkerck op d'IJssel" en de stichting "Senioren Convent Ouderkerk".

Het rechterdeel van Dorpsstraat 19 heeft een puntgevel, met in de gevelpunt een sieranker. Dit anker dateert waarschijnlijk uit het midden van de 16e eeuw en behoort tot de oudste muurankers in Krimpenerwaard.[3] Links van de ingang is een negenruitsvenster. Ook verdieping heeft een negenruitsvenster. Het linker deel van het pand heeft een gepleisterde voorgevel met naast de ingang een dubbel venster met elk zes ruiten. In de top van de gevel van dit deel van het pand bevindt zich een twaalfruitsvenster. In 1973 werd het pand erkend als rijksmonument.

Het sieranker, dat waarschijnlijk uit het midden van de 16e eeuw datert

Monumenten in de buurt van Pand met puntgevel, waarin een top-sieranker. In de gevel vlechtingen en een zoldervenster met negenruitsschuiframen in Ouderkerk aan den IJssel

Herenhuis, met verdieping en schilddak, waarop twee schoorstenen met windkappen

Dorpsstraat 21
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Herenhuis, omstreeks 1800, met verdieping en schilddak, waarop twee schoorstenen met windkappen. Statige lijstgevel met hardstenen plint, d..

Pand met ingezwenkte gevel, bekroond door een geprofileerde topdekplaat. Vensters met rode strekken in het Ysselstenen metselwerk. Aan de achterzijde ..

Dorpsstraat 25
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met ingezwenkte gevel, bekroond door een geprofileerde topdekplaat, tweede kwart 19e eeuw. Vensters met rode strekken in het Ysselstene..

Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen

Dorpsstraat 34
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met eenvoudige puntgevel, midden 19e eeuw. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen.

Nederlands Hervormde Kerk

Kalverstraat 1
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Ned. Herv. kerk. Eenbeukige laatgotische kruiskerk met westtoren en vijfzijdig gesloten koor. De kerk ligt binnendijks. Door de dijkverhogi..

Pand met ingezwenkte gevel. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam

Dorpsstraat 24
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
PAND met ingezwenkte gevel, gedateerd in een steen: 1686. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)