Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand onder zadeldak, met gedeelte gepleisterde gevels, waarin vensters met 6-ruitsschuiframen en T-vensters in Ouderkerk aan den IJssel

Woonhuis

Dorpsstraat 17
2935AB Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Pand onder zadeldak, met gedeelte gepleisterde gevels, waarin vensters met 6-ruitsschuiframen en T-vensters

Pand onder zadeldak, 18e eeuw, met gepleisterde puntgevel, waarin vensters met 6- en 9-ruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpsstraat 17 Ouderkerk aan den IJssel
Het pand aan de Dorpsstraat 17 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2011
Het pand aan de Dorpsstraat 17 in Ouderkerk aan den IJssel anno 2011
Locatie Ouderkerk aan den IJssel
Oorspr. functie ambachtshuis, annex veerhuis, rechthuis en herberg
Huidig gebruik café, vergaderlokaliteit en brasserie
Start bouw 18e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31979
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Dorpsstraat 17 in de Zuid-Hollandse plaats Ouderkerk aan den IJssel is een monumentaal pand dat gebouwd is op de plaats van het vroegere ambachtshuis, annex veerhuis, rechthuis en herberg. Het pand staat op de hoek van de Dorpsstraat en de Kalverstraat recht tegenover de steiger van het veer over de Hollandse IJssel. Aan de overzijde op de hoek van de Dorpsstraat en de Kalverstraat staat de kerk van Ouderkerk aan den IJssel.

Geschiedenis

Het pand aan de Dorpsstraat 17 staat op het zogenaamde kerkeweer, dat in het bezit is geweest van de kerk van Ouderkerk. De eerste vermelding van het ambachtshuis op deze plek dateert uit 1448. Rond deze plek ontwikkelde zich de oude dorpskern van Ouderkerk. Het strategisch aan het veer gelegen pand werd gebruikt door de ambachtsheren van de heerlijkheid Ouderkerk, die onder meer beschikten over de veerrechten. Het huis werd ook wel het "Heerenhuis" genoemd. In 1632 werd nog bij een verkoop de conditie genoemd dat in dit pand "ten eeuwige dagen de justitiële- en burgerlijke zaken zouden worden behandeld".[1] Na de afschaffing van de heerlijke rechten is er waarschijnlijk een einde gekomen aan deze "eeuwige" verplichting. In de 17e eeuw wordt er ook al gesproken over de herbergiers die het pand exploiteerden.[2]

Het huidige pand dateert uit de 18e eeuw. Het pand heeft ook vanaf die tijd een horecafunctie gehad. Ook de achter de herberg gelegen kolfbaan behoorde tot het complex.[3] De herberg was onder meerdere namen bekend, in de 19e eeuw als "De Gouden Koetswagen" en later als "De Harmonie". Sinds 1973 is het gebouw erkend als een rijksmonument. Het pand heeft aan de benedenzijde witgepleisterde gevels. Op de verdieping bevinden zich drie zesruitsschuiframen met boven het middelste venster een gebogen vierrruitsvenster. De noordelijke zijgevel telt op de verdieping vijf ruitsschuiframen. Op de benedenverdieping bevinden zich zowel in de voor- als in de zijgevel T-vensters. In de voorgevel flankeren twee van deze vensters de entree tot het pand.


Monumenten in de buurt van Pand onder zadeldak, met gedeelte gepleisterde gevels, waarin vensters met 6-ruitsschuiframen en T-vensters in Ouderkerk aan den IJssel

Pand met gepleisterde puntgevel. Zeven sierankers, geprofileerde dekplaat op de top en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam

Dorpsstraat 22
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
PAND met gepleisterde puntgevel, 17e eeuw. Zeven sierankers, geprofileerde dekplaat op de top en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam.

Gaaf bewaard dwarshuis onder pannen zadeldak, waarin dakkapellen met frontons en vleugelstukken. Deur met gestoken kalf en bovenlicht binnen een omlij ..

Dorpsstraat 11
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Gaaf bewaard dwarshuis uit het midden van de 19e eeuw onder pannen zadeldak, waarin dakkapellen met frontons en vleugelstukken. Deur met ges..

Pand met ingezwenkte gevel. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam

Dorpsstraat 24
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
PAND met ingezwenkte gevel, gedateerd in een steen: 1686. In de top een dichtgezet ovaal venster; zoldervenster met twaalfruitsschuifraam.

Nederlands Hervormde Kerk

Kalverstraat 1
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Ned. Herv. kerk. Eenbeukige laatgotische kruiskerk met westtoren en vijfzijdig gesloten koor. De kerk ligt binnendijks. Door de dijkverhogi..

Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen

Dorpsstraat 34
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met eenvoudige puntgevel, midden 19e eeuw. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)