Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Ottoland

Kerkelijk Gebouw

A 59
2975BC Ottoland (gemeente Graafstroom)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1732 (ingebruikname)
Architect: Jan Pluym


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned. Herv. KERK. Eenvoudig bouwwerk op rechthoekige plattegrond met hoog zadeldak tussen puntgevels en klokketorentje boven de westgevel. In oorsprong dateert het kerkje uit XVI B of XVIIa, doch in 1734 en 1848 werden ingrijpende herstellingen uitgevoerd. Laatste restauratie omstreeks 1960. Inwendig: een preekstoel XVIIIb en gebodenborden (XVIIId). Klokkenstoel met klok van N. Muller, 1732, diam. 64,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, waarschijnlijk 17de eeuw. Op een steunbeer aan de zuidmuur van de kerk hangt een houten zonnewijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Ottoland
Ottoland Hervormde kerk (01).JPG
Plaats Ottoland
Gebouwd in 1732
Restauratie(s) 1848
1961-1962 (toren)
Monumentnummer  31883
Architectuur
Architect(en) Jan Pluym
Portaal:  Christendom

De Hervormde kerk in Ottoland in de Nederlandse gemeente Molenlanden is de opvolger van een kerk die reeds gesticht werd rond het jaar 1260. Deze kerk is verloren gegaan en voor de bouw van de huidige kerk moest ook een in verval geraakt – vermoedelijk zestiende-eeuws – kerkgebouw worden gesloopt. In 1962 bleek bij een opgraving van de fundering aan de zuidzijde dat die kerk groter was. De kerk is ontworpen door de Dordtse stadsfabriek Jan Pluym en in 1732 gebouwd, met oorspronkelijk aan de westzijde van het gebouw een aangebouwde kerkenkamer en een knekelhuis.

De luidklok in de toren is van 1732 en heeft een doorsnee van 64,5 cm. Hij is gegoten door Nicolaas Muller te Amsterdam. De kerk is rond 1734 en 1848 gedeeltelijk vernieuwd, de toren is gerestaureerd in 1961-1962 en daarbij is de kerk zelf alleen uitwendig aangepakt. De zonnewijzer op de zuidoostelijke liseen geeft een verdeling in halve uren. Twijfelachtig is of het jaartal 1734 ook het jaar is van vervaardiging van het houten bord.

Het bijzondere aan deze kerk is dat hij op een terp is gebouwd. Daardoor was hij bestand tegen de vroeger veel voorkomende overstromingen van de Alblasserwaard door dijkdoorbraken en konden de mensen in zo'n geval naar de kerk vluchten.

De eigendom van het gebouw is gesplitst tussen de burgerlijke en de kerkelijke gemeente. De toren is van de burgerlijke gemeente. De kerk zelf is eigendom van de hervormde gemeente.

Kerkhof

Het kerkhof is sinds 1829/1830 als algemene begraafplaats door de burgerlijke gemeente beheerd en geëxploiteerd.

Het interieur

Het orgel

Het orgel is geplaatst op de galerij tegen het beschilderde achterschot aan de westkant van de kerkzaal. Het dateert uit 1913 en is gebouwd door de Firma Standaart te Schiedam. Het werd geplaatst ter gelegenheid van de herdenking van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid.

Collatierecht

Het recht van collatie met betrekking tot de Ottolandse kerk werd gezamenlijk uitgeoefend door de Friese stadhouders en de Heren van Blokland. Het heeft in Nederland op veel plaatsen tot en met de Franse Tijd gefungeerd.

Bronnen

  • RDMZ, dr. C.L. van Groningen, Mr. W. van Leussen
  • J. van Vliet: Begraven in Graafstroom door de eeuwen heen, 2005 Uitgever: Stichting Publicaties Binnenwaard

Externe links


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Ottoland

Boerderij, met rieten zadeldak, puntgevel met vlechtingen, links een uitbouw onder pannen zadeldak en in de rechter zijgevel baanderdeuren onder riete ..

A 78
Ottoland (Gemeente Graafstroom)
BOERDERIJ ca. 1800, met rieten zadeldak, puntgevel met vlechtingen, links een uitbouw onder pannen zadeldak en in de rechter zijgevel baande..

Grote boerderij met monumentaal bouwlichaam, bestaande uit een woonhuis met brede puntgevel en een hogere stal, beide onder een doorlopend rieten zade ..

A 80
Ottoland (Gemeente Graafstroom)
Grote BOERDERIJ (XIXc) met monumentaal bouwlichaam, bestaande uit een woonhuis met brede puntgevel en een hogere stal, beide onder een doorl..

Gedeelte van een schilderachtige hoeve. Langwerpig, dwars woonhuis onder rieten zadeldak tussen puntgevels met links een opkamer, waaronder getoogde k ..

A 92
Ottoland (Gemeente Graafstroom)
Gedeelte van een schilderachtige hoeve (in oorsprong XVII). Langwerpig, dwars WOONHUIS onder rieten zadeldak tussen puntgevels met links ee..

Gedeelte van een schilderachtige hoeve. Achterhuis met opzij een puntgevel met sierankers en een stal met hoog, rieten schilddak en baanderdeuren onde ..

A 94
Ottoland (Gemeente Graafstroom)
Gedeelte van een schilderachtige hoeve (in oorsprong XVII). ACHTERHUIS met opzij een puntgevel met sierankers (XVII) EN een STAL met hoog, ..

Gedeelte van een boerderij, waarvan de verschillende onderdelen een schilderachtig geheel vormen. Woongedeelte met puntgevel en rechter uitbouw onder ..

A 7
Ottoland (Gemeente Graafstroom)
GEDEELTE VAN een BOERDERIJ, in oorsprong XVII ?, waarvan de verschillende onderdelen een schilderachtig geheel vormen. Woongedeelte met pun..

Kaart & Routeplanner