Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Hippolytuskerk, Hervormde kerk in Olterterp

Kerkelijk Gebouw

Achterwei 6
9246TL Olterterp (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: late middeleeuwen (schip) 1744 (toren) 1912-'13 (rest.) 1500 late middeleeuwen (schip) 1744 (toren) 1912-'13 (rest.)


Beschrijving van Sint-Hippolytuskerk, Hervormde kerk

Herv. Kerk. In 1913 gerestaureerd middeleeuws gebouw waarbij een toren uit 1744. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; de kuip met gesneden evangelistenfiguren; rust op een adelaar; op het trapbordes is Mozes voorgesteld. Aan de kuip lezenaar, en zandloperhouder. Familiebank, drie 17e eeuwse en vier 18e eeuwse zerken. Vier rouwkassen en een fragment daarvan alle 18e eeuws. Klokkestoel met klok van anonieme gieter, 1444?, diam. 86 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Hippolytuskerk
De Hippolytuskerk van Olterterp
De Hippolytuskerk van Olterterp
Plaats Olterterp
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31862
Architectuur
Toren 1744
Afbeeldingen
De kerk tijdens de restauratie van 1913
De kerk tijdens de restauratie van 1913
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Hippolytuskerk is gelegen in een bosrijke omgeving van het Friese dorp Olterterp, iets ten oosten van Beetsterzwaag

De kerk is rond 1500[1] gebouwd, maar waarschijnlijk later nog weer vergroot. De toren dateert uit 1744 en kon gerealiseerd worden mede dankzij een bijdrage van Ayzo van Boelens en zijn eerste echtgenote Rinske Lycklama à Nijeholt. Een gedenksteen boven de ingang is hier het tastbare bewijs van. De familie Boelens bewoonde het nabijgelegen Huize Olterterp en bezat een groot deel van de gronden rond Olterterp

Het interieur van de kerk, zoals preekstoel en doophek, dateert uit de 18e-eeuw. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt onder meer gebruikt voor het houden van exposities en trouwerijen. Zondags wordt de kerk gebruikt door een groep afgescheiden leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.[2]

De kerk is erkend als een rijksmonument.

  1. Karstkarel noemt de periode rond 1500 als de tijd, waarin de kerk gebouwd is; de eigenaar, de stichting Alde Fryske Tsjerken, dateert de bouw eerder en wel in 1415 [1]
  2. Stichting Alde Fryske Tsjerken: Olterterp - Sint Hippolytuskerk

Monumenten in de buurt van Sint-Hippolytuskerk, Hervormde kerk in Olterterp

Huize Olterterp

Van Harinxmaweg 17
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het LANDHUIS Huize Olterterp, thans hoofdkantoor van het Fryske Gea, is het hoofdgebouw van het vm. landgoed Olterterp. Het landh..

Huize Olterterp, voorm. koetshuis

Van Harinxmaweg 17
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het KOETSHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is gelijktijdig met het landhuis in 1906/1907 gebouwd. De vormgevi..

Huize Olterterp, voorm. ketelhuis

Van Harinxmaweg 17
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het voormalig KETELHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is in 1927 gerealiseerd naar tekening van de architect G..

Bethlehem

Van Harinxmaweg 7
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Gave kleine boerderij van het kop-romptype met bijgebouwen tussen het geboomte gelegen, midden of tweede helft 17e eeuw. De voorgevel evenal..

Kop-hals-rompboerderij met gewijzigde schuur en met voorgevel met smalle lichtopeningen in de top

Poostweg 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Boerderij waarvan het voorhuis en voorste schuurgedeelte het kop-hals-romptype vertegenwoordigen, bij vernieuwing van de schuur echter gewij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)