Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorm. turfmakershuisje (onderdeel van It Damshûs) in Nij Beets

Woonhuis

Domela Nieuwenhuisweg 49
9245VB Nij Beets (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Voorm. turfmakershuisje (onderdeel van It Damshûs)

Turfmakerswoning. Gerestaureerd turfwerkershuisje aan de Polderhoofdvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31861
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Openluchtmuseum It Damshûs
Domela Nieuwenhuisweg 59B
Domela Nieuwenhuisweg 59B
Locatie Nij Beets, Friesland
Type Openluchtmuseum
Thema Vervening
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

It Damshûs is een openluchtmuseum in het Friese Nij Beets.

Het museum beoogt de bezoeker te laten zien wat de werkzaamheden tijdens de turfwinning waren en vooral hoe de omstandigheden waren waarin de turfgravers in die periode, 1863-1920, leefden en werkten. Op het museumterrein van twee hectare zijn daarvoor verschillende gebouwen (her)gebouwd en ook de Tjasker Nij Beets bevindt zich op dit terrein.

Oorsprong

In 1958 werd het laatste stenen veenarbeiderwoninkje in Nij Beets uit die periode, met subsidie en vrijwilligerswerk van de dorpsbewoners, steen voor steen afgebroken en op de huidige plaats weer opgebouwd en ingericht met geschonken goederen, voorwerpen en gereedschappen uit genoemde periode. De naam van het huisje, en later het museum, is afgeleid van de laatste bewoner, de heer H.G. Dam. Later werden nog vijf eenvoudiger veenarbeidershuisjes gereconstrueerd evenals een bezoekerscentrum dat in de komende jaren dienst zal gaan doen als filmzaal. Op het terrein zijn in 2000 vier landschapselementen aangelegd, die een beeld geven van de onwtwikkeling van het landschap door de vervening: moeras, verveningslandschap, petgatenlandschap en agrarische polder. In 2003 werd het 'Houten Himeltsje', het kerkje van Nij Beets, op het terrein van het openluchtmuseum gereconstrueerd. In 2006 kwam er een aanvulling met de woning van de veenbaas bij die tegelijk als winkel en café dienstdeed. Het openluchtmuseum bevat tevens een werfje, veengebouwtjes en molens. In 2013 werd de ingang van het museum verplaatst, een parkeerterrein aangelegd en een nieuw entreegebouw gebouwd.

Zie ookMonumenten in de buurt van Voorm. turfmakershuisje (onderdeel van It Damshûs) in Nij Beets

Zuidergemaal

De Ripen 3
Nij Beets (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het GEMAAL is een van de vier vm. gemalen van de 'Groote Veenpolder in Smallingerland en Opsterland', opgericht in 1868, en vormt..

Restant van een boezemmolen van het 6e en 7e Veendistrict

Ulesprong 24
Tijnje (Gemeente Opsterland)
Inleiding Korte geschiedenis van de vervening in Friesland. Reeds in de 13e eeuw werd in Friesland aan turfwinning gedaan. In die tijd beko..

Hervormde kerk, inventaris

Westerbuorren 11
Boornbergum (Gemeente Smallingerland)
De Herv. Kerk 1871, VANWEGE een 17e eeuwse eiken preekstoel. Eenklaviers orgel in 1925 gemaakt door Bakker en Timmenga met gebruikmaking van..

Hervormde kerk Voorm. hervormde kerk Oud Beets, drie grafzerken

Kerkepad West 10
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
De kerk uit 1889 komt voor bescherming in aanmerking uitsluitend wegens drie gebeeldhouwde zerken van de families Lycklama en Scheltinga, 18..

Hoarnleger 1 't Hoarnleger

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding De STELP, thans woonboerderij, met gedeeltelijk ingebouwde kleine koestal ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken daarvan ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)