Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witte Kerk, hervormde kerk op kerkhof met klokkenstoel in Hemrik

Kerkelijk Gebouw

Binnenwei 22
8409JH Hemrik (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. middeleeuwen 1739 (herbouw kerk, oorspr. klokkenstoel) 1500 oorspr. middeleeuwen 1739 (herbouw kerk, oorspr. klokkenstoel)


Beschrijving van Witte Kerk, hervormde kerk op kerkhof met klokkenstoel

Herv. Kerk op verhoogd omheind kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw van middeleeuwse oorsprong. In de kerk een 17e eeuwse preekstoelkuip. Klokkestoel op het kerkhof, waarin klok van G. van Wou, 1495, diam. 99,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31856
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Witte Kerk
Binnenwei 22
Binnenwei 22
Plaats Hemrik
Restauratie(s) 2001
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31856
Interieur
Orgel Bakker & Timmenga
Afbeeldingen
Zuidoostzijde
Zuidoostzijde
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Witte Kerk is een kerkgebouw in Hemrik in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De gepleisterde driezijdig gesloten zaalkerk met rondboogvensters is in 1739 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse kerk die gewijd was aan Sint-Andreas. Boven de ingang een gevelsteen met het opschrift Huis Gods en de naam Lyclama. Naast de ingang een gevelsteen ter nagedachtenis aan de piloot Arnaud de Saxcé (1919-1945). De windwijzer heeft de vorm van een paard.

In de kerk een preekstoelkuip uit de 17e eeuw. Het orgel uit 1940 is gemaakt door Bakker & Timmenga met gebruik van onderdelen uit 1839 van J.C. Scheuer. De kerk is in 2001 gerestaureerd. Het kerkgebouw is een rijksmonument en is eigendom van Stichting Beheer Witte Kerk.[1]

Op het kerkhof bevindt zich een grafkelder (1860) van de familie Van der Sluis en een klokkenstoel met schilddak (rijksmonument), oorspronkelijk uit 1739, met een door Geert van Wou gegoten klok (1495).

Zie ook


Monumenten in de buurt van Witte Kerk, hervormde kerk op kerkhof met klokkenstoel in Hemrik

Hallenhuisboerderij met zesruitsvensters en op twee lichtopeningen na gesloten topgevel onder rieten dak

Himrikerpaed 4
Hemrik (Gemeente Opsterland)
Kleine boerderij van het hallehuistype onder rieten dak; in de voortopgevel zesruitsvensters; top overigens gesloten op twee zeer kleine lic..

Keuterijtje met voorhuis tegen topgevel met vensters met roedenverdeling, vlechtingen en kleine lichtopeningen onder rieten zadeldak met schoorsteen

Himrikerpaed 1
Hemrik (Gemeente Opsterland)
Keuterijtje, waarvan het voorhuis een riet gedekt zadeldak heeft tegen topgevel met schoorsteen. Vensters met roedenverdeling; top met vlech..

Watertoren

De Buorren 149
Lippenhuizen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De 44,25 meter hoge WATERTOREN die zich ten oosten van Lippenhuizen bevindt, is in 1932 in een zakelijk-expressionistische stijl ..

Watertoren, erfafscheiding

De Buorren 149
Lippenhuizen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De ERFSCHEIDING van het terrein van de watertoren bij Lippenhuizen, is gelijktijdig met de bouw van de toren in 1932 geconstrueer..

Kerk van Wijnjeterp

Tsjerkereed 2
Wijnjewoude (Gemeente Opsterland)
Herv. Kerk op verhoogd omheind kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1778 met dakruiter boven de westgevel. Inventaris uit de bouwtijd bestaande..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)