Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk Voorm. hervormde kerk Oud Beets, drie grafzerken in Beetsterzwaag

Kerkelijk Gebouw

Kerkepad West 10
9244GD Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Hervormde kerk Voorm. hervormde kerk Oud Beets, drie grafzerken

De kerk uit 1889 komt voor bescherming in aanmerking uitsluitend wegens drie gebeeldhouwde zerken van de families Lycklama en Scheltinga, 18e eeuw. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan een van Herman, 1482, diam. 100 cm. en één van G. van Wou en J. Schonenborch, 1520, diam. 120 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31835
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oud Beets
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oud Beets Wapen van Oud Beets
Details Details
Oud Beets (Friesland (hoofdbetekenis))
Oud Beets
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 3′ OL
Woonplaats (BAG) Beetsterzwaag
Foto's
Klokkenstoel op de begraafplaats van Oud Beets
Klokkenstoel op de begraafplaats van Oud Beets
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oud Beets (Fries: Ald Beets) is een buurtschap in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuiden Drachten en ten westen van Beetsterzwaag, waaronder het formeel valt.

Oud Beets was lang een zelfstandig dorp. Dat veranderde toen het in 1925 bij Beesterzwaag werd toegevoegd. Tot die tijd stond het ook bekend als Beets. De benaming Oud Beets dateert wel al van de 19e eeuw. In 1863 werd er een nieuwe kern gesticht door veenarbeiders op het grondgebied van Beets. Deze nieuwe kern werd Nieuw Beets genoemd, het huidige Nij Beets en zo werd het oude Beets, Oud Beets genoemd.

Geschiedenis

Beets werd al in de 11e eeuw genoemd. Eind 11e eeuw stond op de plaats waar nu de begraafplaats is een kerk. De kerk van Beets is gewijd aan de Heilige Geertruid en staat onder bewind van monniken. Beets was oorspronkelijk de hoofdplaats van wat later Opsterland is gaan heten. Het dorp vervulde eeuwen lang een belangrijke rol, niet alleen als regioplaats, maar ook voor Roomse gelovigen. De zetel van de Deken van de Rooms Katholieke Kerk van Boornego was er gevestigd. De Beetster Deken was commissaris en deken van de seendstoel (katholieke rechtbank).

De dorpen Beetsterzwaag, Ureterp, Olterterp en Nij Beets zijn van latere datum. Beetsterzwaag en Olterterp zijn door verhuisbewegingen van Beetsters ontstaan. Van Ureterp is dat niet met zekerheid te zeggen. Oud Beets ligt op een hoge zandrug, wanneer de bevolking toenam zochten ze in de omgeving naar hoger gelegen gronden.

De kerk van Beets, de Heilige Geertruid (of Sint Geertruid), werd na de beeldenstorm protestants. De kerk ging vanaf dat moment als Geertruid door het leven. In de 16e eeuw kwam door blikseminslag de spitse toren naar beneden. Er kwam een klokkenstoel met twee klokken ter vervanging. Na een halve eeuw en een grondige verbouwing had de Geertruid weer een toren, maar dee klokkenstoel bleef. Rond 1885 werd de kerk gesloopt om plaats te maken voor de Adelskerk. Bij de sloop werden sarcofagen gevonden die tegenwoordig in de museumkerk van Janum te zien zijn. De Beetster Brommers, de klokken uit 1482 en 1520, zijn te vinden bij Museum Opsterland.

In de jaren '20 van de vorige eeuw werd Beets bij Beetsterzwaag gevoegd. In 1958 werd de plaats bij de aanleg van rijksweg 43 (later omgebouwd tot rijksweg 7) door midden gesneden. De Adelskerk uit 1889 werd in 1984 gesloopt. Op het kerkhof werd in 1988 een klokkenstoel geplaatst. In 2014 werd Oud Beets officieel erkend als buurtschap.

Externe links


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk Voorm. hervormde kerk Oud Beets, drie grafzerken in Beetsterzwaag

Hoarnleger 1 't Hoarnleger

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding De STELP, thans woonboerderij, met gedeeltelijk ingebouwde kleine koestal ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken daarvan ..

Hoarnleger 2 't Hoarnleger, stookhok

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het STOOKHOK staat ten noorden van de boerderij tegenover het keukengedeelte van het voorhuis. Het is gelijktijdig en met dezelfd..

Kop-rompboerderijtje

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1. Het KOP-ROMPBOERDERIJTJE bestaat uit een lang voorhuis met zadeldak en topgevel, dat aan de achterzijde is ingest..

Bakhuis

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 2. Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken..

Wagenschuur

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 3. Laatnegentiende-eeuwse WAGENSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderijromp, op de grens van de perceelsverh..

Kaart & Routeplanner