Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderijtje van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen gedekt wolfdak in Sint Anthonis

Peelkant 26
5845EH Sint Anthonis

Bouwjaar: 1830

Beschrijving van Boerderijtje van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen gedekt wolfdak

Volgens jaartalankers in de voorgevel uit 1730 daterend BOERDERIJTJE van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen gedekt wolfdak. In de gepleisterde voorgevel twee vensters met 6-ruits schuiframen en luiken, deur met bovenlicht, kloostervenster met 4-ruits ramen en luiken en gedeeld zoldervenster met 4-ruits ramen en luiken. In de linker zijgevel van het woongedeelte een gedeeld venster met 6-ruits ramen en luiken, een 6-ruits schuifvenster en een deur. In het schuurgedeelte getoogde vensters met 4- en 6-ruits ijzeren stalramen. In het midden van de achtergevel deeldeuren en een hooiluik. In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog geheel aanwezig met in de "herd" een grote schouw met kasten- en bedstedenwand. Door een tussenlid met de boerderij verbonden een uit ca. 1900 daterende schuur onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak tussen puntgevels. In de voorgevel een deur met gedeeld bovenlicht en getoogde vensters met 4-ruits ijzeren stalramen; In de achtergevel rechtgesloten deur, getoogde 4-ruits ijzeren stalramen, mestdeurtje en hooiluik. Voor het huis een put met mik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)